Pásztor Éva: Az örök Madách Imre

Pásztor Éva: Az örök Madách Imre

A napokban Alsósztregován megrendezett magyar dráma napján mutatták be Pásztor Éva Az örök Madách Imre című kötetét. A kiadvány a Kárpát-medencében fellelhető Madách-emlékeket szedi csokorba.

Mint a szerző a könyvbemutatón kifejtette: a kiadvánnyal a Madách-bicentenáriumhoz csatlakoztak. A balassagyarmati Mikszáth Kálmán Társaság könyvsorozatának részeként jelent meg a kötet 2023-ban.

Pásztor Éva nyugállományú pedagógus tavaly tavasszal kezdte meg a kutatói munkát.

„Ez a könyv nem a halhatatlan műről, hanem róla, Madách Imréről szól” – jegyezte meg a szerző.

A kötet a Madách-ábrázolásokat, szobrokat, festményeket, grafikákat, emléktáblákat, érmeket és plaketteket, valamint Madách Imre nevét viselő intézményeket veszi górcső alá. Idén már a bővített kiadása jelent meg.

A szerző célja volt összegyűjteni azon képzőművészeti alkotásokat, amelyek a tragédia íróját ábrázolják. Az egyes műalkotásokhoz fotók, illetve ismertető szöveg párosul. A szerző többek között ír az egyes művek megszületéséről, pályakép formájában bemutatja az alkotókat is.

Dr. Kovács Anna, a Mikszáth Kálmán Társaság elnöke az előszóban a következőket fogalmazza meg: „Pásztor Éva kultikus emlékek teljes körét gyűjtötte össze az íróról, többek között szobrok, festmények, rajzok, síremlékek, intézmények fényképes dokumentálását végezte el (…) Madách-ábrázolásokkal emlékezve a költő születésének 200. évében az örök Madáchra.”

Hírdetés

Mint folytatja, azzal a jó reménnyel ajánlja a Mikszáth Könyves Téka 19. kötetét, hogy a tragédia olvasására is ösztönözzön.

A kiadvány tizennyolc település Madách-ábrázolását öleli fel. Hetvenöt ismert s jó néhány ismeretlen alkotó mintegy százhúsz alkotása került be a kiadványba.

A könyv első állomása Alsósztregova. A Madách-kastélyban s a parkban természetesen számos  Madách-ábrázolással találkozhatunk. A könyv bemutatja Kubány Lajos Madách-festményét, Sidló Ferenc szobrász Madách-mellszobrát, Rigele Alajos szobrát Madách sírhelyén, ugyanakkor közli Juhász Gyulának a tragédia írójáról és a kastélyról szóló költeményét.

Számos ábrázolással találkozhatunk Balassagyarmaton is. Ezek közül a legimpozánsabb Sidló Ferenc monumentális Madách Imre-szobra a bíróság és a volt megyeháza közti kis téren. A helyszínek között szerepel például a csesztvei Madách-kúria, a Madách Imre-emlékházban számos ábrázolás lelhető fel.

Budapest, Vác, Salgótarján városokban szintúgy több mű emlékeztet Madách Imrére. Alsósztregova mellett felvidéki településként Szliács szerepel még a kötetben. Az ismert fürdőhelyen Arany és Madách  közös emléktáblája található.

Pásztor Éva a kötet végszavában hangsúlyozta: „Valószínű, hogy közel sem teljes a gyűjtemény, hiszen akadnak még máshol is alkotások Madách Imréről. S nem is lehet teljes, mert készülnek újabb szobrok és festmények róla.”

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »