Passiójárással emlékeztek az aradi vértanúkra Székelyudvarhelyen

Passiójárással emlékeztek az aradi vértanúkra Székelyudvarhelyen

A zene, tánc, vers és ének útján emlékeztek az aradi vértanúkra szerdán Székelyudvarhelyen. A hősöknek a városközpont tizennégy pontján fölállított portréit körmenetben látogatták végig a résztvevők, minden stációnál rövid műsorral emlékezve meg róluk.

Képek: Erdély Bálint Előd

Idén nem emlékműsorral, hanem rendhagyó, leginkább a passiójáráshoz hasonló felvonulással adóztak az aradi vértanúk emlékének Székelyudvarhelyen. A helyi önkormányzat és a Művelődési Ház közös szervezésében tizennégy helyszínt jelöltek ki a központ környékén: fontosnak tartották a tizenhárom aradi vértanú mellett az ugyanaznap Budapesten kivégzett Batthyány Lajosra is emlékezni.

•  Fotó: Erdély Bálint Előd

Az emlékmenet több száz résztvevője a Z. Sebess József Cserkészcsapat tagjainak vezetésével 18 órakor indult a Művelődési Ház elől, és – a vértanúk kivégzésének sorrendjében – megkerülték a városközpont környékén elhelyezett tizennégy stációt. A helyszínen nem beszédek hangzottak el, hanem a kivégzettekhez kapcsolódó rövid produkciók.

•  Fotó: Erdély Bálint Előd

Hírdetés

A szervezők arra külön hangsúlyt fektettek, hogy a rendezvény során ne csupán mint mártírokra emlékezzenek a vértanúhalált halt forradalmárokra, hanem emberi vonásaikra is felhívják a figyelmet. Ezért a stációkon előadott rövid performanszok, ének- és táncdarabok kapcsolódtak az adott vértanúhoz.

•  Fotó: Erdély Bálint Előd

Volt, ahol naplójegyzeteket olvastak fel, Lahner György stációjánál az a fuvoladarab szólalt meg, amelyet kivégzése előtt játszott. A produkciókba a Tomcsa Sándor Színház, az Udvarhely Néptáncműhely és a város más kulturális intézményei kapcsolódtak be, valamint az egyik megállónál közösen énekelt az Alla Breve és a Balázs Ferenc Vegyeskar, egy másik helyszínen pedig a Tamási Áron Gimnázium diákjai adtak elő zenés műsort.

•  Fotó: Erdély Bálint Előd

A mintegy másfél órás körmenet végül visszatért a Művelődési Házhoz, ahol közösen elénekelték a Himnuszt.

Kudelász Nóbel 

•  Fotó: Erdély Bálint Előd


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »