Parolin bíboros államtitkár: A konfliktus kiszélesedése gigantikus katasztrófa lenne

Parolin bíboros a február 28-án megjelent interjúban mélységes aggodalmának ad hangot. Úgy fogalmazott, az „ukrán konfliktus kiszélesedése gigantikus méretű katasztrófával fenyeget”, ezért „meg kell állítani a háború kiterjedését”, „a feleknek tárgyalniuk kell egymással a konfliktus megoldásáról”.

Az Il Corriere della Sera, a La Repubblica, a La Stampa és az Il Messaggero olasz vezető napilapok újságírói február 28-i, hétfői számukban interjút készítettek Pietro Parolin bíboros államtitkárral a február 24-én kitört konfliktus kapcsán, amikor orosz légi és szárazföldi hadműveletek kezdődtek Ukrajna ellen.

A vatikáni államtitkár arról biztosította az újságírókat, hogy a „Szentszék készen áll az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalások elősegítésére”. A „konfliktus továbbterjedése és más európai országok közvetlen bevonása, illetve az Ukrajnába irányuló fegyverkezés lehetőségével szemben Parolin államtitkár azt nyilatkozta: „Ilyesmire még csak gondolni sem merek. Hatalmas méretű katasztrófa lenne, még ha ennek a lehetőségét sajnos nem is lehet teljesen kizárni.”

„Az elmúlt napokban néhány nyilatkozatban felidézték a második világháborút megelőző és az azt kiváltó eseményeket. Az ilyen utalások hátborzongató hatást okoznak. Ennek a veszélynek elhárítása érdekében – magyarázza Parolin bíboros – el kell kerülni a háborús eszkalációt, meg kell állítani az összecsapásokat és tárgyalni kell. Az egymással szembenálló két tömb új hidegháborújához való visszatérés szintén nyugtalanító forgatókönyv. Ez szemben áll a testvériség kultúrájával, amelyet Ferenc pápa az igazságos, szolidáris és békés világ építésének egyetlen útjaként javasol.”

A tárgyalás lehetőségéről és a Szentszék lehetséges szerepéről a bíboros a következőket mondta: „Jóllehet megtörtént, amitől tartottunk és aminek elkerülésében reménykedtünk, vagyis Oroszország háborút indított Ukrajna ellen, mégis meg vagyok győződve arról, hogy mindig van lehetőség a tárgyalásokra. Soha sincs túl késő! A nézeteltérések rendezésének egyetlen észszerű és konstruktív módja ugyanis a párbeszéd, ahogy azt Ferenc pápa fáradságot nem kímélve újból és újból megismétli. A Szentszék – amely az elmúlt években folyamatosan, megfontoltan és nagy figyelemmel követte az ukrajnai eseményeket, felajánlva készségét az Oroszországgal folytatott párbeszéd elősegítésére – mindig készen áll arra, hogy segítse a feleket erre az útra visszatérni.”

Hírdetés

Mint ismeretes, múlt pénteken Ferenc pápa látogatást tett az Orosz Föderáció Via della Conciliazionén fekvő diplomáciai székénél. „Kihasználom a lehetőséget – mondta Parolin bíboros –, hogy megújítsam a Szentatya sürgető felhívását, amelyet a szentszéki orosz nagykövetségen tett látogatáskor mondott, kérve, hogy állítsák le a harcokat és térjenek vissza a tárgyalásokhoz. Mindenekelőtt azonnal le kell állítani a harcokat, melyek tragikus következményeinek immár mindannyian szemtanúi vagyunk. Szeretném felidézni XII. Piusz pápa szavait, melyeket 1939. augusztus 24-én, néhány nappal a második világháború kitörése előtt mondott: »Értsék meg újra egymást az emberek! Folytassák a tárgyalásokat! Ha jó szándékkal és egymás jogainak kölcsönös tiszteletben tartásával tárgyalnak, ráébrednek, hogy az őszinte és hatékony tárgyalások nem gátolják a kellő sikert.«”

A bíboros államtitkár beszélt az egyházak közötti nézeteltérésekről is: „Az egyház történetében mindig jelen voltak a részérdekek, ami sok fájdalmas megosztottsághoz vezetett, amiként arról a kereszténység kezdetén Szent Pál is bizonyságot tesz, és ugyanakkor azok leküzdésére szólít fel. Ebben az értelemben biztató jeleket látunk az ortodox egyházak vezetőinek felhívásaiban, akik azt mutatják, hogy hajlandók félretenni a kölcsönös sebek emlékét és a békéért dolgozni.” Másfelől az egyházak „egyetértenek a fennálló helyzet miatt érzett aggodalmaikban és megerősítik, hogy minden egyéb megfontoláson túl a béke és az emberi élet értékei azok, amelyek az egyházak számára igazán fontosak, amelyek alapvető szerepet játszhatnak abban, hogy elkerüljék a helyzet további súlyosbodását.”

Visszatérve a folyamatban lévő konfliktusra, Pietro Parolin végül kijelentette: „Ismét azt látjuk, hogy kommunikálnunk kell és meg kell hallgatnunk egymást, hogy megismerjük és megértsük mások indokait. Amikor abbahagyjuk a kommunikációt és az őszinte meghallgatást, gyanakodva nézünk egymásra, és végül csak kölcsönösen megvádoljuk egymást. Az elmúlt hónapok fejleményei csak táplálták ezt a kölcsönös süketséget, ami végül nyílt konfliktushoz vezetett. Az egyes országok törekvéseit és azok jogosságát közösen kell mérlegelni egy tágabb összefüggésben, mindenekelőtt figyelembe véve az állampolgárok döntéseit a nemzetközi jog betartásával. A történelem sok olyan példákat mutat nekünk, amelyek megerősítik, hogy ez lehetséges” – olvasható a vatikáni bíboros államtitkár által a négy olasz vezető újságnak adott interjúban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »