Pár nap múlva nem lesz kit oltani?

Pár nap múlva nem lesz kit oltani?

Annak ellenére, hogy még mindig alacsony Szlovákiában a beoltottak száma, néhány nap múlva elképzelhető, alig lesznek az első oltásra várakozók.

A szlovák médiában egyre gyakrabban foglalkoznak azzal a témával, hogy elfogyhatnak az oltásra várakozó polgárok. A hét elején a JOJ csatorna riportjában, Róbert Suja, az Egészségügyi Információs Központ leváltott vezetőjének szavait idézte fel, aki három héttel ezelőtt azt mondta, pontosan ennyi idő múlva jelentkezhet a probléma a váróteremmel, ahol addigra alig lesznek új jelentkezők.

A helyzet ugyan nem ennyire drámai, de a DenníkN ma már arról készített elemzés, milyen gyorsan fogynak a polgárok a váróteremből és a szerdai adatok alapján már csak 110 ezren voltak. Mindez azt jelenti, hogy akár néhány napon belül is lényegében minimálisra csökkenhet az első oltásra várakozók száma, mert tegnap is közel 17 ezer személy kapta meg az első vakcinát. Az első oltásra várakozók között leginkább 40 év alattiakat találunk, 60 év felettieket már alig, esetükben többen várnak még a második vakcinára.

Hírdetés

Jelenleg leginkább a második adagra várakozók száma jelentős, ők több mint 600 ezren vannak, de mivel az AstraZenecával oltottak esetében is már hetek óta a második oltások folynak, a Pfizer/BioNTech valamint a Moderna esetében pedig a két vakcina beadása közti idő rövidebb, így jelentős kampány nélkül június végére az oltóközpontok kihasználtsága is minimális lehet.

Ennek ellenére jelenleg még többen panaszkodnak amiatt, hogy nem kaptak időpontot a Dunaszerdahelyi járásban, ahol országosan az egyik legtöbb személy van a váróteremben. Jó hír számukra, hogy a fenti folyamatok fényében a közeljövőben ez a probléma is megoldódik, igaz, később mint más járásokban. Az ország keleti részében ugyanis már a napokban is csekély a várakozási idő az oltásra.

A legfőbb kérdés, hogy az állam milyen módszerrel fogja elérni az oltásra nem regisztrálókat, mert az átoltottság tekintetében az arány még messze van az elvárttól. A korcsoportoktól függetlenül működő kampányra van szükség, mert még az idősebbek között is vannak bőven, akik nem regisztráltak. Vélhetően az ők elérése nehezebb lesz, mint a fiataloknak, akik bizonyos engedmények révén könnyebben megszólíthatók. Igaz, a javuló járványhelyzetben a meggyőzési folyamat egyáltalán nem lesz olyan egyszerű.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »