Pálmák

A minap egy buta blogcikk kapcsán jutott eszembe egy régi történet.

1996 elején a Gran Canarián jártunk (ez a Kanári-szigeteket alkotó 7 nagy sziget egyike). Egyéni utazás volt, csak maga az üdülés volt szervezett, szóval a repülőgépes út, s ott helyben a buszos szállítás a szállodáig, meg vissza (ezt újmagyarul “transzfernek” nevezik, de én bojkottálom ezt a szót, kb. annyira utálom mint a “médium” szót “sajtótermék” értelemben).

Nem tudom miért, de volt idegenvezető, bár szerepe nem derült ki. Gondolom, ő is érezhette, hogy a buszra való felszálláson túl semmi szerepe, így igyekezett magát hasznossá tenni. Szóval a buszon pofázott kihangosítva.

Összesen az első mondatát hallgattam meg, ez az volt “Isten hozta Önöket Európa egyetlen részén, ahol szabadon nőnek pálmafák”. Na, gondoltam, ez a csaj se ért semmihez, s többet nem hallgattam.

Hírdetés

Mert először is pálmafa van máshol is Európában, ő kókuszpálmára gondolhatott, ami viszont sehol sincs Európában. Viszont a súlyosabb baj: a Kanári-szigetek Afrikában van, nem Európában.

Sajnos ez gyakori tévedés. Közhiedelem, hogy Spanyolország európai ország, miközben Spanyolország európai és afrikai ország. Természetesen területének 98+ %-a Európában van, de nem 100 %.

Ráadásul itt ez nem is vitatéma. Mert az pl. vitatéma, hogy hol van Európa és Ázsia határa, erre van több elmélet is, ahogy mondjuk Ázsia és Óceánia elhatárolása se egyértelmű. Viszont Afrika esetében ez teljesen vitamentes kérdés: a legdélibb 2 olasz szigetcsoport, a legdéibb portugál sziget, s a Kanári-szk, az bizony Afrika, ahogy bizony egy jemeni sziget is. Az egyetlen vitás téma Málta: Európa vagy Afrika – egyébként kicsit közelebb van az afrikai kontinenshez, mint az európaihoz, de valójában félúton.

Mert ha a Kanári-szk. az a terület Európában, ahol szabadon nő a kókusz, akkor Tahiti meg Európa azon része, ahonnan látszik az égen a Crux – Dél keresztje – csillagkép. Szóval marhaság.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »