Palesztinbarát tüntetést tiltottak be Párizsban

Palesztinbarát tüntetést tiltottak be Párizsban

Bírósághoz fordultak pénteken a Párizsban másnapra tervezett palesztinbarát tüntetés szervezői, miután a kormány kérésére a rendőrség nem engedélyezte a megmozdulás megtartását.

A szervezők által „igazságtalannak és eltúlzottnak” minősített döntés heves belpolitikai vitát is kiváltott Franciaországban.
   
A párizsi közigazgatási bíróság szombat délelőtt dönt arról, hogy megtartható-e délután a tüntetés.
   
„Franciaország az egyetlen demokrácia, amely betilt egy ilyen tüntetést!” – mondta az AFP hírügynökségnek Sefen Guez Guez ügyvéd, aki szerint a szólásszabadság „teljesen aránytalan” megsértése történt.

 

Entendu à 8 ans pour apologie du terrorisme: « Ses parents vont déposer  plainte contre l'école »

Az ügyvéd – rmc.bfmtv.com

Hírdetés

A szervezők képviselője elítélte azt is, hogy „a rendőrség politikai döntést hozott Gérald Darmanin belügyminiszter kérésére”.

French Interior Minister Gerald Darmanin, wearing a protective face mask, said France will move to expel refugees who are found to be extremists. Reuters.

Gérald Darmanin – thenationalnews.com    

A tárcavezető megtiltotta csütörtökön, hogy Párizsban demonstrációkat tartsanak a legújabb közel-keleti konfliktussal összefüggésben. A Twitteren a tárcavezető azt közölte, hogy az ilyen jellegű megmozdulások 2014-ben súlyosan megzavarták a közrendet.
   
Hét évvel ezelőtt tömegek tüntettek az izraeli hadsereg Gázai övezeti offenzívája ellen. Zavargások is kirobbantak, randalírozók zsinagógákat és zsidó üzletek rongáltak meg.
   
A Párizs körüli Ile-de-France régió Palesztinok Egyesülete nevű szervezet elítélte a döntést, és egyik vezetőjük, Walid Atallah az izraeli állam cinkosának nevezte Franciaországot.

Az ügy heves belpolitikai vitát váltott ki, amelyben a kormánytöbbségen kívül a jobboldal és a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés is egyetért a kormány döntésével, míg a baloldali pártok elfogadhatatlannak tartják a betiltást.
   
Az elmúlt napokban kiéleződött a feszültség a Közel-Keleten, és Kelet-Jeruzsálemben összecsapásokra, tüntetésekre került sor. Ezt követően rakétaháború tört ki a Gázai övezetet uraló Hamász és Izrael között. A helyi hatóságok adatai szerint hétfő óta 119 palesztin, köztük 31 gyerek vesztette életét a Gázai övezetben, és 830-an sebesültek meg. Izraelben kilencen meghaltak és több százan megsebesültek a rakétatámadásokban. A zsidó államra kilőtt rakéták mintegy 90 százalékát sikerült megsemmisíteni a Vaskupola nevű rakétavédelmi rendszer segítségével.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »