Pál József Csaba temesvári megyéspüspök októberi vizitációi

Pál József Csaba temesvári megyéspüspök októberi vizitációi

A temesvári megyéspüspök október 12–13-án a lovrini plébániára látogatott, melynek Cristinel Balan plébános a lelkipásztora. Október 20–21-én az Arad megyei lippai és temesújfalui római katolikus plébánián tett főpásztori látogatást Pál József Csaba püspök, ahol Cădărean Ion lippai plébános végzi a két egyházközség pasztorációját.

Lovrini látogatásának első napján a temesvári megyéspüspök a plébániatemplomban mutatott be szentmisét, amelyen koncelebrált Jäger Adalbert temesvár-újkissodai plébános, csanádi esperes; Kozovits Attila perjámosi és Cristinel Balan helyi plébános.

Bevezetőjében a főpásztor kiemelte: „Azért vagyunk itt (…), hogy együtt megtaláljuk, mi a legjobb ennek a plébániának. Isten velünk van, ha szeretet van közöttünk.”

Jó, ha a Szentlélek gyümölcsei gazdagon teremnek bennünk, így az öröm, a békesség, a jóság, a szelídség – mondta homíliájában Pál József Csaba püspök. – Ha úgy gondoljuk, hogy nincsenek meg bennünk ezek a gyümölcsök, jó lenne kinyitni a Szentírást és beleolvasni. Talán Isten szólni akar hozzánk, megmondani, hogy mi az ő akarata. Tegyük azt, amit Isten kér tőlünk, az ő szavai vezéreljenek bennünket.

A szentmise után a megyéspüspök találkozott a lovrini, bogárosi, kisőszi, csatádi és vizesdi közösségekből érkező gyermekekkel. Kört alkotva az oltár előtt a gyerekek nyitottan és őszintén beszélgettek a különböző témákról. Ezt követően az ifjúsági csoport tagjaival folytatott kötetlen beszélgetést a megyéspüspök; e találkozó is szívélyes és nyílt légkörben zajlott. Jelen volt Alexandra Văcaru nővér, a temesvár-erzsébetvárosi Vino si vezi kollégium ifjúsági felelőse, aki interaktív programot készített elő a fiataloknak.

Október 13-án a lovrini plébániához tartozó Bogáros templomában mutatott be szentmisét Pál József Csaba püspök.

A felolvasott evangéliumi részhez kapcsolódóan arról beszélt, mit jelent Isten gyermekének lenni. Isten végtelen szeretettel, mindenható szeretettel szeret bennünket. A legnagyobb ajándék az életemben az, hogy Isten megadta nekem: hiszek az Ő szeretetében – emelte ki szentbeszédében a főpásztor.

A szentmiséken zenei szolgálattal közreműködött Antonio Leonard Agigheoleanu, a Temesvári Nyugati Egyetem Zene- és Színművészeti Karának mesterszakos hallgatója, orgonán és hegedűn kísérve a népénekeket.

A liturgiát követően a megyéspüspök a lovrini és a filiaközösségekből érkezett hívekkel beszélgetett, majd visszatért Lovrinba, ahol a templomban a hívek egy csoportjával és az egyháztanács tagjaival találkozott.

*

Hírdetés

A temesvári megyéspüspök október 20-án és 21-én az Arad megyei lippai és temesújfalui római katolikus plébániát kereste fel. Mindkét egyházközség pasztorációját Cădărean Ion lippai plébános végzi.

A vizitáció első napján a lippai plébániatemplomban mutatott be szentmisét Pál József Csaba püspök; koncelebrált Király Árpád marosi főesperes, arad-ségai és Cădărean Ion helyi plébános.

Jézus azt mondta: Azért jöttem, hogy tüzet dobjak a földre. Mi mást akarnék, mint hogy lángra lobbanjon? – mondta a felolvasott evangéliumi szakasz kapcsán homíliájában Pál József Csaba püspök – Miféle tűz ez? Jézus szeretetének tüze. Gyakorlatilag ez történik: eljövünk a szentmisére, sokan szentáldozáshoz is járulnak, ahol befogadjuk Jézust, befogadjuk az ő szeretetét, és ezt a szeretetet később meg akarjuk osztani, hogy eljusson a többi emberhez is.

A szentmise zenei szolgálatát Strenger Stefan kántor látta el.

A szentmisét követően a főpásztor a templomban találkozott a gyermekek csoportjával. Az ifjúsági csoport tagjaival folytatott beszélgetésre a plébánián került sor. Mindkét találkozón részt vett Király Árpád marosi főesperes és Baum Melinda, a marosi főesperesség területén zajló család- és felnőttpasztoráció felelőse.

A Hildegardis Wulff Házban a lippai Caritas szervezet tagjaival találkozott a főpásztor.

Főpásztori látogatásának második napján Pál József Csaba püspök a lippai plébánia munkatársaival, majd Florin Fabius Pera polgármesterrel találkozott.

Délben a temesújfalui plébániához tartozó Temesfüves római katolikus templomában mutatott be szentmisét a megyéspüspök.

A liturgia keretében Strenger Ștefan kántor az egyházmegye legrégebbi orgonáját szólaltatta meg, amely Franz Anton Wälter temesvári orgonaépítő mester műhelyében készült, és a levegőt kézi meghajtással kell hozzá biztosítani.

Visszatérve a lippai plébániára Pál József Csaba temesvári megyéspüspök további megbeszéléseket folytatott a rózsafüzér társulat, valamint az egyháztanács tagjaival. E találkozókon részt vett Tari M. Böbe schönstatti nővér, egyházmegyei család- és felnőttpasztorációs referens is.

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »