Pácban a kereszténydemokraták

Pácban a kereszténydemokraták

Az összes szlovákiai párt közül talán a KDH képviselte hajdanán legmeggyőzőbben a konzervatív politizálás alaptéziseit: a család, a vallás, a haza fogalmakat. Most pedig a Progresszív Szlovákia oldalvizén szép lassan elherdálja az egykoron felvállalt értékeit. 

A hagyományos értelemben vett család ugyanis progresszív felfogásában idejemúlt, az anya nő, az apa férfi szerepek fellazultak, a KDH pedig közösséget vállalt az új, nemzetietlen, liberális eszmevilág hazai apostolaival és eszméivel. Amikor például Milan Majerský, a párt elnöke progresszív sugallatra eszeveszetten kényszerül magyarázkodni az LMBTQ ártalmasságára tett, szerinte félreértelmezett kijelentése miatt, mert állítólag nem azt mondta, amit mondott, hogy „a korrupció és az LMBTQ likvidálhatja az egész nemzetet. És ma már a tribünön állva a többi ellenzéki párttal együtt tiltakoznak a kulturális miniszter ellen a diszkriminációs, homofób és transzfób tartalmú megnyilvánulások terjesztése miatt, és együtt követelik Martina Šimkovičová miniszter leváltását.

Megbotránkoztathatja a KDH választóit a pártban uralkodó fejetlenség is, amit az is bizonyít, hogy Ivan Štefanec, a párt EP-képviselője annak ellenére megszavazta a szlovák kormány elmarasztalásának Európai Parlamenti határozatát, hogy a KDH elnöke előtte kijelentette: ”Magabiztosaknak kell lennünk, és a problémáinkat nem Brüsszelben, hanem otthon kell megoldanunk.”  Ez az EP-határozat bírálja a Büntető Törvénykönyv kormány által javasolt módosítását a speciális ügyészség felszámolására. Štefanec tehát a SAS és a PS képviselőivel együtt megszavazta Szlovákia érdekeivel ellentétes EP-határozatot. A magyarok számára ez nem jelent nagy újdonságot, mert hasonló módon, hazaellenesen politizálnak Brüsszelben Magyarország ellenzéki EP képviselői is.

Hírdetés

Hogyan egyeztethető továbbá össze a KDH által hirdetett keresztényi megbékéléssel a Brüsszelhez simulékony Progresszív Szlovákia háborúpártisága, oroszellenessége, az ukránok felfegyverzési szándékával?

A közeljövőben színt kell vallania a KDH-nak a köztársaságielnök-jelölt személyét illetően is. A választóik ezt elvárják tőlük. Saját jelölt híján, aki megtestesítené a párt konzervatív és keresztény értékeit, nehéz lesz választani a többi jelölt között, nehéz lesz eldönteni, ki mögé álljanak be. Az ellenzéki térfelen a legesélyesebb jelölt Ivan Korčok. A KDH politikai partnerei, főleg a SaS és a Progresszív Szlovákia őt fogja támogatni, és joggal fogják elvárni a KDH-tól, hogy ők is álljanak ki mellette. Korčok egyébként egy színes jelenség, Fico előző kormányzása alatt lett az Egyesült Államok szlovákiai nagykövete, majd a kormányváltás után Sulík mögé bújva lett belőle külügyminiszter. Ambíciói határtalanok, jellemét megismerhették a felvidéki magyarok is. A liberális eszmeiség nyíltszínű felvállalása és sokszínűsége miatt Korčok személye elfogadhatatlan lesz a KDH konzervatív szavazói számára.

Peter Pellegrini konzervativizmusa és mérsékelt Brüsszel-szkepticizmusa jóval közelebb állhat a KDH szavazóihoz. Viszont Pellegrini a kormánypártok legesélyesebb jelöltje, és kizárt, hogy egy ellenzéki párt nyíltan támogassa őt, még ha a választóik rokonszenveznek is vele. A versenyfutás valószínűleg Korčok és Pellegrini között fog eldőlni, és csak a második fordulóban, amikor a többi jelölt már nem lesz versenyben, és a ő szavazóik döntenek majd az államfő személyéről.

Nehéz lesz a következő időszakban a KDH-nak megfelelő és mozgósító témákat találni! Az Európai Parlamentben ellentmondásos módon politizálnak képviselőik (lásd a legutóbbi, Szlovákiát érintő EP szavazást), ami megnehezítheti a párt eredményes szereplését az EP-választásokon. Az államfőválasztáson nem lesz igazán érdekelt, a belpolitikában a parlamenti választások után hátat fordított a konzervatív oldalnak, az ellenzéki oldalon pedig teljes mellszélességgel nem vállalhatja fel a liberális oldal nézeteit, mivel saját magát árulná el ezzel.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »