Óvóhelyeket a pincékből

Óvóhelyeket a pincékből

A lett hivatalok arra szólították fel az ország polgárait, hogy a minden évben esedékes szombati tisztasági napot használják ki arra, hogy takarítsák ki a pincéiket, és változtassák azokat bombabiztos  óvóhelyekké, tájékoztatott a cas.sk portál szerint az AFP hírügynökség.

Az ügynökség arra is felhívta a lettek figyelmét, hogy országuk lehet Oroszország birodalmi politikájának következő célpontja.

Arra kérünk mindenkit, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy pincéje vészhelyzet esetén óvóhelyként legyen használható”

– jelentette ki a lett főváros, Riga polgármestere, Vilnis Kirsis. A közleményben hozzátette, az önkormányzat munkatársai is ilyen intézkedéseket tesznek a város tulajdonába tartozó épületekben.

A Rigai Polgári Védelmi Bizottság elnöke, Gints Reinson kijelentette, hogy a hatóságok átvizsgálják a középületek, iskolák, idősotthonok, kórházak és városházák pincéit, hogy előkészítsék azokat arra, hogy egy esetleges támadás esetén óvóhelyekként szolgáljanak. Reinson a TV24-nek adott interjújában elmondta, az év végéig havi száz bombabiztos óvóhely kialakítása a cél.

Hírdetés

2008 óta minden tavasszal lettek ezrei vesznek részt az országos társadalmi munkában, amely során a szemétgyűjtés mellett fákat ültetnek, parkokat és köztereket hoznak helyre. Ez a hagyomány Litvániában és Észtországban is megvan.

Lettország – egykori szovjet köztársaság, jelenleg a NATO és az Európai Unió tagja – 214 kilométeres határon osztozik Oroszországgal. Az orosz invázió óta Ukrajna egyik legmegbízhatóbb támogatója.

Az AFP ügynökség megjegyezte, hogy Evika Siliņa lett miniszterelnök márciusban egy kiszámíthatatlan részeghez hasonlította Oroszországot.

Egy olyan szomszéd mellett élünk, aki mondjuk, olyan, mint egy alkoholista vagy egy drogos, akinek a tetteit nem tudjuk előre megjósolni”

– jelentette ki egy rádióinterjúban a miniszterelnök.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »