Ovisportpályát kaptak a gyergyóújfalusi gyerekek is

Ovisportpályát kaptak a gyergyóújfalusi gyerekek is

A gyergyóújfalusi Elekes Vencel Általános Iskolához tartozó Harangvirág óvoda az egyik olyan erdélyi tanintézmény, ahol Magyarország kormányának támogatásával a kisgyerekek mozgáskultúráját segítő ovisportpálya létesült. Ezt adták át szerdán ünnepélyes keretek között.

A magyar innovációnak számító pálya a mindennapos testmozgásra és a különböző sportágak, mint a röplabda, kézilabda, labdarúgás, tollaslabda, vagy a tenisz alapjainak elsajátítására is alkalmas, és szakszerű használatára az óvodapedagógusokat is megtanították az elmúlt időszakban.

Amint Egyed József, Gyergyóújfalu polgármestere elmondta, 500 gyerek van ma a községben, akik megérdemlik, hogy megkapják a sportolás lehetőségét, ezért épült már két műfüves labdarúgópálya.

A most átadott ovisportpálya pedig azt teszi lehetővé, hogy a gyerekek már egész kicsi kortól fizikai fejlesztésben részesülhessenek.

„A mai gyerekek már nem labdával játszva, hanem okostelefonon szocializálódnak, és minden cselekedet, ami őket eltéríti a sokszor becsapó digitális virtuális világtól, csak segítheti a fejlődésüket” – mutatott rá Grezsa István, a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos. Elmondta, a program révén 103 új óvoda épült és 376 intézményt újítottak fel, és ehhez kötődik a a sportpályák építése is.

Hírdetés

„A magyar kormány törekvése a határokon átnyúló nemzetegyesítés, és ennek nem csak az a célja, hogy megerősítsük magunkat hitben és azonosságtudatban, hanem az is világos cél, hogy gazdasági erőfölényhez jusson a Kárpát-medence legnépesebb nemzete, a magyarság. A magyar nemzet a 21. században meghatározó szeretne lenni itt a borzalmas 20. század után. Ez a megerősödés azonban nem mások kárára történik, hanem folyamatosan békejobbot nyújtunk a velünk élő testvérnépek felé.

A nyugat felől felénk áramló negatív üzeneteket csak úgy tudjuk ellensúlyozni, ha a kelet-közép-európai népek összefognak és komoly gazdasági, politikai, kulturális erőteret képezve meg tudjuk újítani a kontinenst” – fogalmazott a miniszteri biztos.

Kátai Attila, az Erdélyben 14 ilyen pálya építését megvalósító Erdélyért Polgári Egyesület elnöke rámutatott: nem kell mindenki élsportoló legyen, lényeg, hogy a gyerekek megismerjék, megszeressék a mozgást, a labdajátékokat. Mezei János, az Erdélyi Magyar Szövetség elnöke pedig a csapatjáték fontosságát hangsúlyozta, és arra kérte az ovodapedagógusokat, hogy erre neveljék a gyerekeket.

Az eseményen jelen volt ifj. Buzánszky Jenő, az aranycsapat jobbhátvédjének a fia is. Az egykori legendás labdarúgóról Molnár Andrea az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány vezetője elmondta, hogy tíz éve azzal a feltétellel karolta fel az óvodai sportpályák létesítésének gondolatát, hogy azt a határokon kívül élő magyar közösségekhez is elviszik. A magyar kormány által is felkarolt program révén ma közel 500 pályán, közel 60 ezer gyerek mozog napi szinten és részesül egyfajta sportágspecifikus testnevelésben. A program szlogenje „Nagy lépés kis cipőben”. Remélik számos hasonló lépés következik itt Székelyföldön is.

Székelyhon

The post Ovisportpályát kaptak a gyergyóújfalusi gyerekek is appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »