Ötmillió eurós kártérítést kapnak a szlovákiai mezőgazdasági termelők

Ötmillió eurós kártérítést kapnak a szlovákiai mezőgazdasági termelők

Az Európai Unió Mezőgazdasági Tanácsának hétfői (június 26-i) luxemburgi ülésén 100 millió eurós támogatási csomagot hagytak jóvá az uniós tagállamok közül Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia mezőgazdasági termelői számára, az egyes mezőgazdasági termékek ukrán importjával kapcsolatosan.

Az Európai Bizottság hétfőn 330 millió euró összegű további források mozgósítását is javasolta ezzel kapcsolatban, amit a 22 tagállam közül azok kapnának, akiket kedvezőtlen éghajlati jelenségek, a magas ráfordítási költségek, valamint különféle piaci és kereskedelmi problémák sújtottak, írja a noviny.sk portál.

A 100 milliós csomagból 9,77 millió eurót Bulgária, 15,93 millió eurót Magyarország, 39,33 millió eurót Lengyelország, 29,73 millió eurót Románia és 5,24 millió eurót Szlovákia kap.

Ennek az öt tagállamnak a mezőgazdasági termelői logisztikai akadályokkal kapcsolatos problémákkal szembesülnek bizonyos agrár-élelmiszeripari termékek Ukrajnából történő behozatala után.

Hírdetés

Május 2-án léptek életbe az Ukrajnából származó termékek korlátozott mennyiségű behozatalára vonatkozó rendkívüli és ideiglenes megelőző intézkedések, amelyek szeptember 15-ig fokozatosan megszűnnek. A Bizottság pontosította, hogy Belgium, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Litvánia, Lettország, Luxemburg, Málta, Németország, Portugália, Ausztria, Szlovénia, Spanyolország, Svédország és Olaszország mezőgazdasági termelői pedig a közös agrárpolitika költségvetéséből veszik igénybe ezt a rendkívüli támogatást 330 millió euró értékben.

Ezt a támogatást az összes említett ország 200 százalékig nemzeti forrásokkal is kiegészítheti.

A nemzeti hatóságok a támogatást közvetlenül a gazdálkodóknak osztják szét, hogy kompenzálják őket a piaci zavarok, a magas ráfordítási árak és a mezőgazdasági termékek gyorsan csökkenő ára miatti gazdasági veszteségekért, valamint szükség esetén az éghajlati jelenségek által okozott károkért, amelyek különösen az Ibériai-félszigeten és Olaszországban súlyosak.

Mindkét támogatási csomag kifizetését 2023. december 31-ig kell megvalósítani.

A tagállamoknak tájékoztatniuk kell az EB-t az intézkedések végrehajtásának részleteiről, különösen a támogatás kiszámításához használt kritériumokról, az intézkedés tervezett hatásáról és az értékeléséről, valamint a gazdasági verseny megzavarásának megakadályozása érdekében tett intézkedésekről.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »