Ötéves a Katolikus Karitász orvosmissziója – A Délvidéken végeztek szűrővizsgálatokat

Ötéves a Katolikus Karitász orvosmissziója – A Délvidéken végeztek szűrővizsgálatokat

Több mint kétszáz gyermeket és felnőttet vizsgáltak meg a szeptember 24–25-i hétvégén a délvidéki Csantavéren a Katolikus Karitász orvosmissziójának tagjai. Az önkéntes orvosok és segítőik első alkalommal végeztek szűrővizsgálatokat ezen a szinte teljesen magyarok által lakott településen.

A gyerekek fogászati, szemészeti és ortopédiai vizsgálata mellett nagyon nagy volt az érdeklődés a nőgyógyászati rákszűrés és tanácsadás, továbbá a vérnyomás- és vércukormérés iránt is.

Öt évvel ezelőtt szeptemberben, a kárpátaljai Gyertyánligeten kezdte meg szolgálatát az orvosmisszió, és – eddigi 54 útjuk során – Kárpátalja, Délvidék és Erdély 24 településének óvodáiba, iskoláiba, gyermekotthonaiba jutottak el. A Karitász önkéntesei az öt esztendő alatt több mint 5 ezer óvodás, kisiskolás szemészeti, fogászati és ortopédiai és több mint 3 ezer felnőtt EKG-, vércukor- és vérnyomásvizsgálatát, továbbá több mint 1200 nőgyógyászati vizsgálatot és rákszűrést végeztek el. A vizsgálatok eredményeként a Karitász közel ezer szemüveget és ezerkétszáz lúdtalpbetétet juttatott el a gyermekeknek.

A Karitász orvosai ott végzik vizsgálataikat, ahol a magyarság a legnehezebb helyzetben van. A tevékenység súlypontja ezért Kárpátalja és a Délvidék, elsősorban a szórványban élő és megmaradásukban legveszélyeztetettebb közösségek.

Az orvosmisszió szűrővizsgálataival kiegészíti a Katolikus Karitász 2015 óta működő kárpátaljai kórházmisszióját, melynek keretében az elmúlt években kórházak és rendelők több tízmillió forint értékben kaptak gyógyszereket, fertőtlenítőt, műtéti eszközöket, kórházi berendezéseket, gyógyászati segédeszközöket.

Hírdetés

2017-es indulása óta az orvosmisszió évente ismétli vizsgálatait, és a gyermekek körében végzett „alap” szűrővizsgálatokon túl (fogászat, ortopédia, szemészet) az édesanyáknak kismamaszűrést és -tanácsadást, az idősebbeknek pedig vércukor- és vérnyomásmérést, valamint EKG-vizsgálatot biztosít. A misszió szükség szerint cseréli a szemüvegeket és a betéteket. Hiánypótló a Karitász 2019-ben elindult nőgyógyászati rákszűrése és a fogyatékossággal élő gyermekeket nevelőknek adott konduktori támogatás is.

Forrás: Karitasz.hu

Szöveg: Kecskés László

Fotó: Vermes Tibor

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »