Öt prefektust jelöl az RMDSZ – A két román párt küldhet kormánymegbízottat a székelyföldi megyékbe

Öt prefektust jelöl az RMDSZ – A két román párt küldhet kormánymegbízottat a székelyföldi megyékbe

Öt prefektusi és tíz alprefektusi pozíciót kap az RMDSZ, de egyelőre még nem tudni, melyik megye élére jelölhet kormányzati megbízottat a szövetség. Döntés a jövő héten várható.
Cáfolta Kelemen Hunor azokat a sajtóértesüléseket, miszerint a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja alkotta USR–PLUS javaslatára sorsolással döntenek a kormánykoalíciót alkotó pártok arról, melyik megye élére jelölhetnek prefektust.

„Abban maradtunk a koalíciós egyeztetésen, hogy a prefektusok, alprefektusok kérdését jövő héten tárgyaljuk. A politikai algoritmus szerint azt már tudjuk, melyik pártnak hány prefektus, alprefektus jut. Ennek értelmében az RMDSZ öt prefektust és tíz alprefektust jelölhet”

– tájékoztatta a Krónikát az RMDSZ elnöke. Mint mondta, a szövetség célja lefedni egész Erdélyt.

Hírdetés

Ugyanakkor ott, ahol a helyi, megyei, megyeszékhelyi önkormányzatokban többséget képezünk, alprefektusokkal lehet erősíteni” – ismertette a jelölési stratégiát az újdonsült miniszterelnök-helyettes.

Kelemen Hunor elmondta, az RMDSZ-nek van elképzelése a konkrét megyei leosztásokkal kapcsolatban, de a koalíciós elosztás végeredménye még nem dőlt el. Hozzátette azt is, látni kell, hogy a minisztériumokkal, államtitkárságokkal, ügynökségekkel ellentétben a prefektusoknál, alprefektusoknál az RMDSZ Erdélyben érdekelt.

– állapította meg lapunknak Kelemen Hunor.

A Călin Popescu-Tăriceanu által vezetett, 2004-ben hatalomra került, szintén hárompárti koalíciós kormány idején az RMDSZ négy megyében, Beszterce-Naszódban, Kovásznában, Máramarosban és Krassó-Szörényben jutott prefektusi pozícióhoz.

Romániában a prefektusokat, alprefektusokat a kormány nevezi ki. A tervek szerint egyébként az eddigi köztisztviselői státus helyett politikai tisztséggé módosulhat a prefektusi poszt. A jelenlegi törvényi szabályozás miatt eddig a pártok a bevett szokás alapján elküldték köztisztviselőnek vizsgázni a kiszemelt jelöltjüket, s ezt követően helyezték azt a kormánymegbízotti tisztségbe. 


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »