Őszi élménypedagógia a Nagycétényi Manócska Óvodában

Őszi élménypedagógia a Nagycétényi Manócska Óvodában

Nagy lendülettel kezdte meg 32 gyermekkel a nevelési évet Zoborvidék magyar nyelvű óvodája, a Nagycétényi Manócska Óvoda.

A Nagycétényi Manócska Óvoda egy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, hogy gyűjtőintézményként szolgáljon a zoborvidéki magyar családok részére. A kezdeti várakozásokat is sikerült túlszárnyalni. A 2020/2021-es nevelési évben még 17 gyermekkel kezdte, a 2021/2022-es évre viszont sikerült megduplázni az óvodások számát, idén már 32 gyermekkel, két csoportban dolgoznak az óvónénik.

Az új csoport megnyitása új humán erőforrást is jelentett az óvodának. Az új óvónénik és a speciális pedagógus is szépen beilleszkedtek az óvoda életébe, minőségi munkát folytatnak a gyermekekkel – árulta el az intézmény igazgatója, Éder Mária.

Hírdetés

Örülnek annak, hogy sikerült sajátos nevelési igényű gyermekek képzésére specializálódott pedagógust találniuk, hiszen a gondjaikra bízott gyermekek között autista kicsik is vannak. A két csoport, a Tulipán és a Süni csoport jól kijön egymással, az igazgató nevetve mesélte, szeptemberben, mikor a kisebbek sírtak a szüleik után, a nagyobbak azzal vigasztalták őket, hogy de hát nincs ok a sírásra, a Manócska ovi egy jó hely.

A zoborvidéki intézmény nevelési programjában a magyar hagyományok és kultúra erősítése mellett az élményszerű érzékenyítő pedagógia áll. Az óvónők célja mindent gyakorlati tapasztalattal alátámasztani, a kicsik összes érzékszervének bevonásával. Nem csak beszélnek a dolgokról, a realitásban is bemutatják őket. Az ősz folyamán készülnek almát szedni és a gyümölcsökkel ismerkedni egy közeli almakertbe, valamint a Pázsit arborétumba is, ahol az évszakkal ismerkednek meg.

Az ovisok a nagycétényi Szőke család tökültetvényén jártak a legutóbb, ott megismerkedtek magával a növénnyel, annak növekedési folyamatával és felhasználási lehetőségeivel.

A traktorozást is kipróbálták. Éder Mária elmesélte, a gyerekek nagy kedvvel rakosgattak tök-dombot, és az oviba is vittek magukkal tököt, későbbi felhasználásra. Biztosan kipróbálják majd a tökfaragást is. Az óvodásokat a magyar kormány támogatásából vásárolt kisbusszal szállítják, amely 17 férőhelyes, így a busznak már kétszer kell fordulni a megnövekedett létszám miatt.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »