Országszerte több városban folytatódik az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban kulturális programsorozat

Országszerte több városban folytatódik az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban kulturális programsorozat

Mohácson és Komlón augusztus 30. és szeptember 1. között, Szolnokon augusztus 31-én várja a közönséget 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban kulturális programsorozat – tájékoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) az MTI-t csütörtökön.

Mohácson a hétvégén a III. Nemzetiségi Vásárhoz kapcsolódóan vehetnek részt a kulturális programsorozat eseményein az érdeklődők.

A programok között a Szépművészeti Múzeum Királyok, hősök, csaták című előadása várja a közönséget a Kanizsai Dorottya Múzeumban és ehhez kapcsolódik a történelmi pop-up képeslap készítése is.

A Magyar Nemzeti Levéltár vándorkiállítása Magyarország történetéből felvillantja az elmúlt 1100 évet meghatározó eseményeket, valamint az Európai Unióhoz való csatlakozás előzményeit, a folyamatát és annak hatásait. Huszonkét nő sorsa tárul a látogatók elé a mohácsi Busóudvarban, a koronás főtől a főúri herceg- és a takaros polgár kisasszonyokon át a kitelepített cselédlányig Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Menyasszony című utazó-tablókiállításán.

Mohács városának érdekességei, a vármegye és a térség különlegességei jelennek meg a Nemzeti Művelődési Intézet Hungarikum játékterén a Széchenyi téren. Szintén ezen a helyszínen várja a közönséget a Hagyományok Háza kézműves műhelye.

Hírdetés

A mohácsi Kossuth Teátrumban a Pécsi Balett Vincze Balázs Harangozó-díjas, érdemes művész rendezésében a Carmen című táncdrámát adja elő, míg a Pécsi Művészeti Gimnázium Táncművészeti Képzésére járó hallgatói Karöltve című bemutatójukkal lépnek színpadra. Látható lesz Vidnyánszky Attila rendezésében a Háztűznéző című darab is a Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház előadásában.

Komlón a bányásznapokhoz csatlakozva rendezik meg a programsorozatot. A Kaptár Művelődési Központban Tősér Ádám Blokád című filmjét vetítik, ugyanitt a Hiperkarma frontembere, Bérczesi Róbert személyes történeteibe enged bepillantást, míg Ilka Gábor író az Egyorrúak című kötetét mutatja be, a program harmadik vendége Gerner Csaba színész lesz. Sebő Ferenc a komlói Eszperantó téren ad koncertet.

Szolnokon a Szolnok Napjához csatlakozva vehetnek részt augusztus 31-én az érdeklődők a kulturális programsorozaton, amelynek kínálatában kiállítás, színház, cirkusz- és táncművészeti előadás, filmvetítés, kézműves foglalkozás, hungarikum játéktér és a magyar konyha remekeit kínáló gasztrobusz is szerepel.

A Nemzeti Művelődési Intézet Hungarikum játéktere a Hild János téren várja az érdeklődőket. A TiszapArt Moziban az 1968 – Egy szerelem rekonstrukciója című filmet mutatják be, a Szolnoki Szigligeti Színház színpadán Petőfi Sándor A helység kalapácsa című hőskölteménye elevenedik meg a Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Magyar Drámai Színház társulatának előadásában, Vidnyánszky Attila rendezésében.

A teljes kulturális programkínálat a Kultura.hu/mimagyarok oldalon olvasható.

A programsorozat a KIM és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jön létre.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »