Oroszország kilép a Nyitott égbolt katonai szerződésből

Oroszország kilép a Nyitott égbolt katonai szerződésből

Oroszország megindította az eljárást a Nyitott égboltról szóló szerződésből való kilépés érdekében – áll az orosz külügyminisztérium pénteki közleményében.

A Nyitott Égbolt Szerződést, amely fegyvertelen megfigyelő repüléseket tesz lehetővé a részes államok területe felett Vancouvertől Vlagyivosztokig, 1992. március 24-én huszonöt állam írta alá Helsinkiben.

A részes államok száma jelenleg 34.

Az első gyakorló megfigyelő repülést – még az aláírás előkészítő fázisában – Kanada hajtotta végre Magyarország felett 1990. január 4−7. között.

A jogilag kötelező érvényű bizalom- és biztonságerősítő szerződés 2002. január elsején lépett életbe, a mai napig a részes államok 846 megfigyelő repülést hajtottak végre egymás területe felett.

Magyarországnak évente négy ilyen repülést kell fogadnia, és ugyanennyit hajthat végre a többi részes állam területe felett.

Tekintettel arra, hogy nincsenek előrehaladások a szerződés működését a létrejött új helyzetben az akadályok elhárítására irányuló erőfeszítések terén, az orosz külügyminisztérium jogosult bejelenteni a belföldi eljárások megkezdését, hogy utat nyisson Oroszországnak a Nyitott égboltról szóló szerződésből való kilépéshez

Hírdetés

a nyilatkozat olvasható. (TASS)

Az eljárások befejezése után értesítéseket küldünk a szerződés letéteményeseihez

– tette hozzá a minisztérium.

Magyar Tudat

Megosztás

The post Oroszország kilép a Nyitott égbolt katonai szerződésből appeared first on Magyar Tudat.

Related posts:Meg kell gátolni, hogy Kelet-Európából indítson agressziót az USA Alekszander Grucsko Oroszország állandó NATO képviselője vádolja az USA-t a…Fekete-tengeri incidens: Teljes harckészültségben az ukrán hadsereg Ma 13 óra 20 perckor az ukrán hadsereget elsőfokú harckészültségbe…Oroszország: Fennáll a kockázata egy nukleáris háború kitörésének Romlik a hadászati stabilitás állapota, fennáll a veszélye egy nukleáris…


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »