Oroszország jogsértések sorozata miatt bepanaszolta Ukrajnát a strasbourgi bíróságon

Oroszország jogsértések sorozata miatt bepanaszolta Ukrajnát a strasbourgi bíróságon

Oroszország jogsértések sorozata miatt bepanaszolta Ukrajnát az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB): a többi között békés lakosok halála, törvénytelen fogva tartás, a szólásszabadság korlátozása, a másként gondolkodók üldöztetése, az orosz ajkú lakosság hátrányos megkülönböztetése és a krími vízszolgáltatás blokádja miatt nyújtott be ellene úgynevezett államközi panaszt – közölték csütörtökön orosz hírügynökségek.

Hangsúlyozták, hogy ez az első ilyen jellegű panaszbeadvány, amellyel Oroszország fordult az EJEB-hez egy másik ország ellen.

Az orosz főügyészség tételesen és részletesen összeállított beadványában azzal vádolta Kijevet, hogy számos esetben megsértette az Európa Tanács egyezményét az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok védelméről. A felsorolt vádak a 2014 februárjában történt erőszakos hatalomváltást követő eseményeket érintik.

Oroszország szerint

Moszkva szerint Kijev elnyomja a szólásszabadságot, üldözi a másként gondolkodókat, sajtóorgánumokat és internetes platformokat tilt be jogellenesen,

Az Orosz Föderáció emellett azzal vádolja Ukrajnát, hogy lezárta a Krím-félszigetet édesvízzel ellátó Észak-krími-csatornát, amely a félsziget lakosainak fő édesvízforrása.

Hírdetés

A panaszban hivatkoznak az orosz lakossággal szembeni megkülönböztető politikára, az orosz nyelv használatának kiszorítására a közszférából, a közép- és felsőoktatásból, valamint a fogyasztói szolgáltatások rendszeréből, az orosz vállalatokkal és vállalkozókkal szembeni diszkriminációs politikára. A vádak között szerepelnek a szomszédos orosz területet ért tüzérségi támadások miatt bekövetkezett emberveszteségek és az elpusztított vagyonra vonatkozó felelősség is.

Az Orosz Föderáció felhívta a bíróság figyelmét arra is, hogy egyes délkelet-ukrajnai területek lakosait megfosztották attól a lehetőségtől, hogy részt vegyenek a központi hatalmi szervek megválasztásában. Szó van a beadványban az Oroszország diplomáciai, konzuli és egyéb képviseletei elleni támadásokról is.

Oroszország külön azt is felpanaszolta, hogy a Mirotvorec ukrán weboldal megsértette az említett ET-egyezmény több cikkét. Orosz hírügynökségek emlékeztetnek arra, hogy a szélsőséges honlapot 2014 augusztusában hozták létre az ukrán hatóságok támogatásával „az ellenzéki politikusok és újságírók elleni hatékonyabb tisztogatáshoz”.

Az orosz hatóságok hangsúlyozták: elfogadhatatlan, hogy az ukrán hivatalos szervek jóváhagyásával és beleegyezésével közzéteszik „Ukrajna ellenségeinek” fényképekkel ellátott listáját, amelyen az orosz állampolgárok mellett például az Európai Parlament tagjai, illetve más nemzetközi szervezetek vezetői is szerepelnek,

Oroszország szerint az EJEB-nek haladéktalanul köteleznie kell Kijevet arra, hogy hagyjon fel a jogsértésekkel, oldja fel az orosz nyelvű televízió- és rádiócsatornákat érintő korlátozásokat, és biztosítson hozzáférést az orosz nyelvű internetes platformokhoz és nyomtatott sajtóhoz.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »