Oroszország harmadik saját fejlesztésű vakcinája is készen áll

Oroszország harmadik saját fejlesztésű vakcinája is készen áll

Nyitókép: Bloomberg

Oroszországban bejegyezték a Covid-19 ellen kifejlesztett harmadik hazai vakcinát is – közölte Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök a szombati kormányülésen.

 

A Csumakov Intézet által kifejlesztett CoviVac inaktivált egész vírust tartalmazó vakcinából a kormányfő szerint március közepén 120 ezer adag kerül majd polgári forgalomba. Misusztyin rámutatott, hogy jelenleg Oroszország az egyetlen állam, amelynek három saját fejlesztésű vakcinája van.

 

Hírdetés

Az első orosz vakcina, a Gamaleja Intézet által kifejlesztett, augusztus 11-én bejegyzett Szputnyik V alkalmazását már 30 országban engedélyezték. A második oltóanyagot, a Vektor Központ által októberben regisztráltatott EpiVacCoronát szintén használják az orosz lakosság tömeges oltásához.

Misusztyin arra figyelmeztette a gyártókat, hogy a vakcinák minősége a mennyiség növekedése mellett sem csökkenhet, hogy fenn kell tartaniuk a gyártás átláthatóságát és nem törekedhetnek szuperprofitra. A kormányfő azt mondta, hogy a lakosság átoltása “elég jól” halad.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes közölte, hogy Oroszországban a CoviVac nélkül több mint 88 millió vakcinadózis-készletet gyártanak le, a Szputnyik V-ből 83 milliót, az EpiVacCoronából 5,4 milliót. Ez a szám az első negyedévben el fogja érni a 30,5 millió, az első félévben pedig az 59 millió készletet.

Golikova szerint az Oroszországban eddig beoltottak 45 százaléka 60 év feletti. Mint mondta, Moszkva nem tartja kielégítőnek a mennyiséget és sürgette a régiókat, hogy növeljék a napi oltásszámot.

Mihail Murasko, a harmadik orosz vakcinát bejegyző egészségügyi minisztérium vezetője azt mondta, hogy a CoviVac a klinikai tesztelés során hatásosnak és biztonságosnak bizonyult.

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »