Orosz siker a fronton? Ukrajna elveszthette Marjinka városát

Orosz siker a fronton? Ukrajna elveszthette Marjinka városát

A stratégiai értelemben viszonylag jelentős sikert érhetett el az orosz hadsereg vasárnap. Vlagyimir Putyin orosz elnök Marjinka városának „felszabadításáról” (értsd: elfoglalásáról) számolt be. Az ukránok mindezt egy olyan nyilatkozattal tagadták, amivel lényegében beismerték a város elvesztését – tény azonban, hogy a harcok folytatódnak.

közölte vasárnap Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. A kelet-ukrajnai szakadár területek kvázi fővárosától, Donyecktől mindössze mindössze néhány kilométerre lévő, egykor nagyjából 10 ezer lakost számláló város elfoglalásával az oroszok távolabb tolták az ukránokat a kelet-ukrajnai szakadár területektől.

Hírdetés

Az ukránok tagadják, hogy elvesztették volna a várost, ugyanakkor ugyanazt a narratívát alkalmazzák, mint a tavasszal orosz által bevett Bakhmut elvesztésénél: azt állítják, hogy a harcok folytatódnak, és az ukrán haderő a város adminisztratív határainál küzd. Ugyanezt hangoztatták Bakhmut eleste után, állítva, hogy elkezdik körbe zárni a várost, ám a lényegi helyzeten nem tudtak változtatni azóta sem.

Marjinka nem az orosz seregek fő célja, sokkal fontosabb számukra Avgyijivka városa, ahol jelenleg egy hatalmas vegyiüzemért folyik a harc, miközben a várost az oroszok nagy erőkkel próbálják körbe zárni. Az ukránok ebből a városból lőtték tüzérséggel Donyeck városát és innen irányították a szakadár területek elleni támadásokat.

Körkép.sk, TASS, Ukrajinszka Pravda


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »