Orbán Viktor: Háborús a hangulat Brüsszelben

Orbán Viktor: Háborús a hangulat Brüsszelben

A miniszterelnök szerint új dimenzió nyílt az uniós politikában, nem az a döntő kérdés, ki a jobb vagy baloldali, hanem az, hogy ki a béke és ki a háborúpárti. Orbán Viktor miniszterelnök a két napos EU-csúcsról jelentkezzett be.

Furcsa érzés Magyarországról Brüsszelbe jönni, mert Magyarország úgy néz ki mint egy normális ország, ahol higgadt nyugodt gondolkodás zajlik – mondta a Kossuth Rádióban Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint Brüsszelben most háborús a hangulat, úgy beszélnek a vezetők, mint akik a saját háborújukat vívják Oroszország ellen. Úgy fogalmazott, nem lehetünk a háborúval kapcsolatban közömbösek, de hiányzik a megfelelő távolságtartás.

„Háborús spirálban vannak, és annak érdekében, hogy a győzelmet elérjék, egyre több dolgot vállalnak be.Elkezdődött annak az előkészítése, hogy nyugati országok katonái állomásozzanak Ukrajna területén — mondta, és hozzátette: ami 2-3 hónapja még elképzelhetetlen volt, az ma természetes, már az Ukrajnába telepíthető rakétarendszerekről beszélnek.

„Nyugaton a választásokon kérdezik meg az embereket, miközben Magyarországon a kormány rendszeresen felkínálja az lehetőséget, hogy fontos ügyekben el lehessen mondani a véleményt˜ – mondta Orbán Viktor. utalva a nemzeti konzultációkra.

Hírdetés

Az ukrán gabonaárakkal kapcsolatban a miniszterelnök úgy fogalmazott: az unió rendkívül szigorú bürokratikus előírásokat ír elő a gazdáknak, miközben Ukrajnában nincsenek ilyen szabályok. A megkötöttség nélkül termelők olcsóbban tudják eladni a terméket, mint a magyar gazdák. Az olcsó ukrán termék miatt a magyar áru a raktárakban marad, és óriási erőfeszítéseket kell tennünk azért, hogy ezeket el lehessen adni. A másik megoldásnak azt tartja, hogy ugyanazokat a szabályokat alkalmazzák a magyar gazdákra is, mint az ukránokra, de úgy látja, Brüsszelnek most fontosabb Kijev, mint a mezőgazdaságból élők megélhetése.

Szerinte új dimenzió nyílt az uniós politikában, nem az a döntő kérdés, ki a jobb vagy baloldali, hanem az, hogy ki a béke és ki a háborúpárti. „Nekünk az lenne a jó, hogy minél több békepárti politikust küldjünk az Európai Parlamentbe”- tette hozzá.

Kiemelte, hogy az orosz-ukrán háború helyi ügynek indult, ma már ott tart, ha bevonódik valamelyik tagállam a háborúba, akkor könnyen el lehet jutni a világháborúig is. Példaként az első világháborút említette, ami lokális konfliktusból indult ki.

A magyar belpolitika legfontosabb kérdésének is a háborúhoz való viszonyt tartja, azt mondta, a magyar baloldal köldökzsinórja Brüsszelből ered, ha ők vezetnék az országot, akkor most „szügyig állnánk” a konfliktusban.

Az önkormányzati választással kapcsolatban úgy fogalmazott: jelenleg a fontos dolgokat nem a főpolgármestere dönti el, hanem azok az emberek, akik egyszer már csődbe vitték az országot, ezért ki kell rakni Budapest vezetéséből a korábbi Gyurcsány-kormányok embereit.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »