Orbán: mi szlovákok és magyarok nem ellenségek, hanem sorstársak vagyunk

Orbán: mi szlovákok és magyarok nem ellenségek, hanem sorstársak vagyunk

A közép-európai sorsközösségben élő népek között értelmetlen bármiféle ellenségeskedés, mindannyiunk túlélésének záloga a barátság és a szövetségkötés – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Mária Valéria híd átadásának huszadik évfordulója alkalmából tartott ünnepségen, hétfőn Esztergomban.

A kormányfő beszédében kiemelte: “két olyan ország határán, amely külön-külön és együtt is súlyos leckét vett az elmúlt évszázad megszállóinak agressziójából, könnyű belátni,

Az okos szomszédok nem háborúznak és nem ellenségeskednek egymással

– közölte.

Hangsúlyozta: két egymás kultúráját tisztelő nemzet együttműködése mindig gyümölcsöző.

lehet mindenkit elérő gazdasági növekedést produkálni, lehet mindenkinek munkahelyeket teremteni, és “közben nem kell megtagadni életmódunkat, önmagunkat, múltunkat és értékeinket” – fogalmazott. Hozzátette: nincs sikeres Magyarország sikeres Szlovákia nélkül, és fordítva.

Orbán Viktor kifejtette: most nem hidat avatnak, hanem egy húsz évvel ezelőtti hídavatásra emlékeznek, de többről van itt szó, mint egyszerű évfordulóról. Egy hídavató beszédben el lehet mondani, hogy a híd összeköti az embereket, az országokat, és a vízből magasodó pillérek a közös jövőbe vetett hit sziklaszilárdságát is jelképezik. Ő is mondott hasonló igazságokat 20 évvel ezelőtt – idézte fel.

Úgy vélte, ma már ennél többet és más hangon kell mondani, ma már új szelek fújnak, ma már másképpen látjuk a világot. Akkor egy évtizede volt, hogy “ledobtuk a szovjet nyakörvet”, friss tagjai voltunk a NATO-nak, ott álltunk három évnyire az európai integráció kapujától – sorolta. Hozzátette: azt reméltük, hogy az uniós csatlakozással minden gondunk megoldódik.

Azt mondta, joggal volt bizakodó Közép-Európa minden népe, “azt hittük, hogy az igazán küzdelmes évek már mögöttünk vannak, azt hittük, hogy a nehezén már túl vagyunk”.
Kiemelte: mára az akkori hangulat elszállt, elpárolgott,

– jelentette ki.

Hírdetés

Megjegyezte: aligha van két olyan nép, amely annyira hasonlóan látná a világot, mint a szlovák és a magyar. Az egyetlen dolog, amely ténylegesen elválaszt bennünket, a nyelv.
A miniszterelnök szerint húsz éve még Brüsszel is a mi oldalunkon állt, és támogatott minket, ezt a hidat is segített visszaépíteni. Ma azonban egyre gyakrabban nem egyenrangú partnernek, hanem másodrendű tagállamnak tekintik a közép-európaiakat – vélte.

Kifejtette: ránk akarják kényszeríteni azokat, akikkel nem akarunk együtt élni, olyasmit akarnak ránk kényszeríteni, ami a gazdasági lehetőségeinket szűkítené, továbbá “ránk akarnak kényszeríteni olyan életmódot is, amely szemben áll mindazzal, amit mi értékesnek és megőrzendőnek gondolunk”. Ezzel a fenyegetéssel nehéz megküzdeni – mutatott rá.

Orbán Viktor hangoztatta: a térség népei és államai csak akkor lehetnek sikeresek, ha együttműködnek. A sikeres Közép-Európa csak nekünk fontos, másnak nem, így aki az együttműködés ellen érvel, az saját maga ellen beszél – magyarázta.

Ez már meghozta az első eredményeket, a visegrádi négyek (V4) a mögöttünk hagyott évtizedben képesek voltak folyamatosan gyarapodni – vélekedett.

Orbán Viktor szerint a V4 hatékony és stabil összefogást épített fel, a civilizációs válságokra pedig közös válaszokat adott. Így volt ez a pénzügyi, a migrációs és a koronavírus válság idején is – emlékeztetett.

A miniszterelnök kijelentette: 20 évvel a híd újjáépítése után létezik egy közép-európai együttműködés, amely erősebb, mint valaha.

– fogalmazott, hozzátéve: ha nem ezt tesszük, újra és újra megtörténik.
Kiemelte: a Mária Valéria híd szimbólum maradt, azt üzeni, “Európa jövője mi vagyunk, és ne hagyjuk, hogy a bennünket összekötő hidakat valaha is újra lerombolják”. A sorsunk továbbra is közös, feladataink csak szaporodtak, felelősségünk pedig nőtt – mondta Orbán Viktor.

Sikertörténet és két jó szomszéd története a Mária Valéria híd – jelentette ki Eduard Heger szlovák miniszterelnök Esztergomban a Mária Valéria híd átadásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, amelyen Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen vett részt hétfőn.

Rámutatott: a Mária Valéria híd 20 évvel ezelőtti átadása olyan sikertörténet, amely inspirációként hatott a két ország kapcsolatainak és együttműködésének fejlődésére, aminek köszönhetően számos közös – mindkét ország lakosságának érdekeit szolgáló – infrastrukturális fejlesztést sikerült megvalósítani.
“Ez a történet két jó szomszéd története, sikertörténet” – hangsúlyozta Eduard Heger, hozzáfűzve: Szlovákia és Magyarország az EU-n és a V4-eken belül is sikertörténetnek számít.

A szlovák miniszterelnök felelevenítette a híd két évtizeddel előtti átadásának körülményeit, majd idézett a 2001-es átadón az akkori miniszterelnökök – Orbán Viktor és Mikulás Dzurinda – által mondott beszédekből. Eduard Heger jelképesen válaszolva Dzurinda akkori felvetésére – miszerint majd a jövő mutatja meg, hogy a híd átadása bevonul-e a történelembe – most azt mondta: ez a kérdés mára eldőlt, hiszen

A szlovák miniszterelnök elmondta: a Mária Valéria híd átadása óta a gazdasági együttműködést erősítő számos további új hidat és más infrastrukturális kapcsolatot sikerült létesíteni, köztük olyan “energetikai hidakat” is, amelyek növelték nemcsak a két ország, de a régió energiabiztonságát is. Eduard Heger rámutatott: az új hidak és infrastrukturális kapcsolatok mellett a két országot közös érdekeik is összekötik, köztük az atomenergetika és a migráció kérdésében képviselt álláspontjaik. Megjegyezte: a Mária Valéria híd ahogy eddig, úgy a jövőben is egy ösztönző jelkép lesz.

(MTI)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »