Orbán Balázs: a parlament nem szavazatgyár, figyelembe kell venni a frakció véleményét

Orbán Balázs: a parlament nem szavazatgyár, figyelembe kell venni a frakció véleményét

A miniszterelnök politikai igazgatója a svéd NATO-csatlakozás kapcsán elmondta, milyen aggályai vannak a magyar kormánynak.

A magyar parlament ülésezési rendje eltér a török parlamentétől, így fordulhatott elő, hogy Ankarában előbb ratifikálták a svéd NATO-tagságot a képviselők, mint Budapesten – mondta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az ATV Voks 2024 című műsorában. Kijelentette, a magyar kormány álláspontja az első pillanattól kezdve világos: támogatjuk Svédország NATO-csatlakozását, ezért is terjesztették be a parlamentbe. Hangsúlyozta, a magyar kormány álláspontja nem függ a török állásponttól.

A politikai igazgató elmondta, a parlamenti tárgyalások előkészítése során felmerült az a véleménye szerint jogos szempont a kormánypárti képviselő körében, hogy a

Svédország által az utóbbi tíz évben Magyarország felé intézett politikai támadások alapot teremtenek rá, hogy további konzultációt kérjenek a svédektől.

Hírdetés

A NATO-tagság az egyik legkomolyabb nemzetközi elköteleződés – jegyezte meg Orbán Balázs. Hangsúlyozta, a magyar parlament nem egy szavazógyár. A kormányzás lényege, hogy egyben kell tartani a politikai közösséget, és jelenleg ez a frakció álláspontja. Hozzátette, ezt semmiképp sem szabad szőnyeg alá söpörni, ezzel mindenképpen foglalkozni kell.

Orbán Viktor miniszterelnök is támogatja a svéd NATO-tagság ratifikálását, a magyar parlament össze fog ülni.

Másfél éve kérik a svédeket politikai konzultációra, jegyezte meg a miniszterelnök politikai igazgatója. „Ha két ország kapcsolatai olyan rossz állapotban vannak, hogy egymásra – és ez főleg a svéd oldalról igaz – kígyót-békát kiabálnak, meg hogy ez nem demokrácia és nem európai ország, akkor hogyan fogjuk ezt a politikai és katonai szövetséget működtetni?” – tette fel a kérdést.

Folyamatos ugyanakkor a konzultáció a NATO vezetője és a magyar kormány között – tette hozzá Orbán Balázs.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »