Orbán: a magyarok történelmet írtak

Orbán: a magyarok történelmet írtak

A vasárnapi kvótanépszavazás elérte a célját, Magyarország döntött – értékelt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, napirend előtt a parlamentben.

„A cél az volt, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba, tisztázzuk, mit akarnak a magyarok a tömeges migráció ügyében” – mondta a kormányfő, jelezve, hogy több mint 3 millió 282 ezer ember ezt elutasította.

A miniszterelnök szerint a népszavazás volt az egyetlen becsületes megoldás arra, hogy a magyarok döntsenek arról, kik élhetnek az ország területén.

A magyarok döntöttek

Orbán Viktor hétfőn az Országgyűlésben a vasárnapi kvótareferendumot értékelve azt mondta, a 2014-es választásokon induló pártok a migránskérdésről „egy kukkot sem mondtak és nem is mondhattak”, ezért mivel a parlamenti választással a bevándorlás kérdését nem lehetett eldönteni, a választás eredményéből Magyarország véleményét levezetni nem lehetett, egyetlen becsületes megoldás maradt, döntsék el a magyarok, mit akarnak.

Kik élhetnek Magyarország területén? Ki döntsön erről? Brüsszel vagy Budapest? – tette fel a kérdést a kormányfő, jelezve, ezt kellett a népszavazáson eldönteni.

A nemek elsöprő győzelmével Magyarország nyert

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a vasárnapi kvótareferendumon a magyarok történelmet írtak.

Vasárnap a nemek elsöprő győzelmével Magyarország nyert – jelentette ki a kormányfő hétfőn, napirend előtt a parlamentben, ahol értékelte az előző napi népszavazást.

Kiemelte: amikor Magyarország az európai uniós csatlakozásról döntött, akkor 3 millió 50 ezer ember szavazata elég volt hozzá, most pedig mintegy 3,3 millió ember mondott nemet.

Mostantól 3,3 millió ember akaratát képviselik Brüsszelben – mondta Orbán Viktor.

Vannak, akik megpróbálják semmibe venni 3,3 millió ember akaratát

Vannak ugyan, akik megpróbálják leértékelni, semmibe venni 3,3 millió ember akaratát – fogalmazott -, ám egyetlen becsületes magyar választott képviselő sem hagyhatja, hogy ezt az akaratot bárki felülírja.

Megjegyezte, bár közjogi értelemben nem kötelezi az Országgyűlést a népszavazás eredménye, a Ház érvényt szerezhet annak, ezért kezdeményezi az alaptörvény módosítását „a népszavazás szellemében”.

Azt is kiemelte, hogy az európai polgárok jelentős része sem támogatja Brüsszel kötelező kvótára vonatkozó „embertelen megoldási javaslatát”. Szerinte Magyarország képes arra, hogy Brüsszelben is csatákat nyerjen.

A kormányfő emlékeztetett, Brüsszelben úgy döntöttek, hogy az EU-ba eddig bejutott illegális bevándorlókat kvótarendszer szerint kötelezően szétosztják a tagállamok között, ráadásul ezt felső korlát nélkül tennék.

A miniszterelnök nyilvánvalónak nevezte, hogy „ha szembeszállunk, akkor komoly európai viták középpontjában találjuk magunkat, és annak kellemetlen következményei lehetnek, például a Magyarországra zúduló támadások formájában, az Európai Bizottság részéről pedig bosszú és zsarolás is érkezhet a címünkre; ez a feltételezésünk beigazolódott”.

A brüsszeli bürokratákat és az európai baloldalt felszólalásában migránspártinak nevezte, utóbbiak a bevándorlók Európába érkezését hasznosnak tartják – folytatta -, és „ezt képviseli a magyar baloldal is, az DK és vezetője nyíltan, az MSZP szégyellősen és sunyi módon”.

Mint mondta, a 2014-es választásokon induló pártok a migránskérdésről „egy kukkot sem mondtak és nem is mondhattak”, ezért mivel a parlamenti választással a bevándorlás kérdését nem lehetett eldönteni, a választás eredményéből Magyarország véleményét levezetni nem lehetett, egyetlen becsületes megoldás maradt, döntsék el a magyarok, mit akarnak. Kik élhetnek Magyarország területén? Ki döntsön erről: Brüsszel vagy Budapest? – tette fel a kérdést a kormányfő, jelezve, ezt kellett a népszavazáson eldönteni, ami hosszú évekre meghatározza az ország sorsát.

A résztvevők 98 százaléka – az érvénytelen szavazatot leadókat figyelembe véve 92 százaléka – úgy foglalt állást, „a döntés joga Budapesté, és ezért a jogunkért harcolni kell” – mondta Orbán Viktor.

Kifejtette: az Európában évek óta zajló „szervezett és irányított migrációs betelepítés” tavaly jelent meg Magyarországon, amikor illegális bevándorlók százezrei törvényellenesen, erőszakosan, félelmet keltő módon, „a magyar hatóságokra és jogszabályokra fittyet hányva keresztülgázoltak Magyarország területén”.

A kormány akkor úgy döntött – idézte fel -, mindent megtesz a rend helyreállításáért, a polgárok megvédéséért, ezért fizikai, jogi és fegyveres védelmi rendszert épített ki. „A katonák és a rendőrök példás munkát végezve – a Röszkénél rájuk támadó szervezett bűnözők támadásait is visszaverve – teljesítették kötelességüket” – mondta, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy délről továbbra is folyamatos a migránsveszély, a nyomás pedig hosszú évekig fennmarad, és „időnként lökésszerűen meg is erősödik”. Ezért döntöttek újabb fizikai határvédelmi akadályok építéséről, Magyarország pedig képes a délről fenyegető, „akár milliós nagyságrendű veszély” feltartóztatására is – közölte a miniszterelnök.

Arról is beszélt, hogy 2010-től „gyakorlatilag mintaállammá váltunk”, Magyarország betartja a Brüsszel által megkövetelt fiskális fegyelmet, a nemzetközi kötelezettségeit, az alaptörvénybe pedig beépítették az európai jogrendet. Magyarországnak minden joga megvan tehát ahhoz, hogy sorsdöntő európai kérdésekben hallassa a hangját az unióban – érvelt Orbán Viktor.

A miniszterelnök küzdelmes útra számít, mert „a korlátlan bevándorlásban és betelepítésben érdekelt politikai elit, támogatóik – köztük a magyar támogatóik is – erős eszköztárral rendelkeznek, hangosak, antidemokratikusak és erőszakosak”.

„A mi feladatunk az, hogy ebben az ellenszélben is érvényt szerezzünk a magyarok vasárnap kinyilvánított egyértelmű akaratának” – zárta szavait a kormányfő.

————————-

A vasárnapi kvótareferendumot értékelte Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben napirend előtt, ahol úgy nyilatkozott, a népszavazás elérte a célját. Megerősítette, hogy alkotmánymódosítási javaslattal él. Az MSZP frakcióvezetője arra szólította a fel a kormányfőt, hogy a valós problémákkal foglalkozzon, a Jobbik elnöke vesztes politikusnak nevezte a miniszterelnököt.

MSZP: a kormányfő foglalkozzon a valós problémákkal is!

Foglalkozzon a valós problémákkal is! – szólította fel az MSZP frakcióvezetője a miniszterelnököt a napirend előtti felszólalásra reagálva. Tóth Bertalan szerint a népszavazás eredménye: 5:3, a választópolgárok többsége, ötmillióan döntöttek úgy, hogy nem vesznek részt a Fidesz által rendezett „értelmetlen, drága és hazug színjátékban”. Hozzátette: a kvótakérdés napirenden tartása egyedül Orbán Viktor érdeke.

Az ellenzéki politikus azt mondta: a kormányfő győzelemnek állította be az egyértelmű kudarcot, holott a választópolgárok többsége átlátott a szitán, nem hagyta magát félrevezetni. „Győzött a józan többség”, ötmillió ember vasárnap nemet mondott a Fidesz és a Jobbik politikájára, pontosan tudták, hogy a népszavazás nem megoldás, ahogy az alaptörvény-módosítás sem – tette hozzá.

Szerinte az otthonmaradók és az érvénytelenül szavazók is aggódnak Magyarország jövőjéért és biztonságáért.

Ezek az emberek a menekültválság mellett aggódnak az egészségükért, a gyermekeik oktatásáért és a megélhetésükért is – folytatta Tóth Bertalan.

A frakcióvezető szerint ha a miniszterelnök a megoldást az alaptörvény-módosításban látja, azzal elismeri, teljesen felesleges volt a népszavazás és elkölteni 17 milliárd forintot. Jelezte, kezdeményezik, álljon fel eseti bizottság a kampányköltségek vizsgálatára, „mely fideszes haver és barát” zsebét gazdagította a felelőtlen pénzköltés.

Hírdetés

Kijelentette: a kormánynak eddig is minden eszköze megvolt ahhoz, hogy garantálja az ország biztonságát, döntsön a menekültkérdésről, az elmúlt években „mindent megkapott ehhez, pénzt paripát, fegyvert”. Hozzátette: nincs szükség az alaptörvény módosítására, így az MSZP nem is támogatja azt.

Tóth Bertalan azt mondta, a menekültválságnak kizárólag európai szintű megoldása lehet, ezt a magyar kormánynak segítenie kell. Az MSZP felelős ellenzéki pártként benyújtja a nap folyamán a parlamentnek a Felelősség és biztonság című programját, amely pillérei a közös uniós határvédelem, a közrend biztosítása, a menedékkérelmek emberhez méltó elbírálása – mondta.
 

Vona: Orbán Viktor vesztes politikus

Vesztes politikusnak nevezte és lemondásra szólította fel a Jobbik elnöke Orbán Viktor miniszterelnököt. Vona Gábor szerint Brüsszel a kormányfő – kvótareferendummal kapcsolatos – felelőtlenségét és hibáját kíméletlenül ki fogja használni Magyarországgal szemben.

Az ellenzéki politikus felidézte, a Jobbik tavasszal javaslatot tett az alaptörvény módosítására. Nem szégyelli magát a miniszterelnök, hogy fél év és 15 milliárd forint „eltékozlása”, egy sikertelen népszavazás után előáll ugyanezzel a javaslattal? – kérdezte.

Hangsúlyozta, a Jobbik kezdetektől fogva elutasítja a migrációt és a kvótát. „És én pontosan ezért haragszom önre és követelem a lemondását, mert ön ebben a számunkra nagyon súlyos kérdésben Magyarországot belelavírozta egy veszélyes és kudarcos helyzetbe, és ezt a csatát elveszítette” – fogalmazott.

Hozzátette: Orbán Viktor hazárdjátékot játszott Magyarországgal, nem tudott parancsolni a belpolitikai egójának.

A jobbikos politikus azt mondta: vasárnap este óta „miniszterelnök úr, ön egy vesztes politikus. A kvóta ügyében elveszítette ezt a küzdelmet”.

Vona Gábor szerint Orbán Viktor hitelessége, tekintélye, ereje az európai szintéren végletesen megcsappant, nem fogják komolyan venni a brüsszeli bürokraták a kvóta elleni harcban. Ne legyenek illúziói, és ne is ringasson illúzióba senkit! – szólított fel.

Az ellenzéki politikus azt firtatta, felfogta-e egyáltalán a miniszterelnök, mit tett, hogy mekkora kárt okozott saját hazájának felelőtlenségével.

„Jelen pillanatban, a népszavazás után Magyarország pozíciója a kvóták elleni harcban rosszabb, mint a népszavazás előtt volt” – jelentette ki.

Megjegyezte: Orbán Viktor „aduászt” adott Brüsszel kezébe, Brüsszelt nem fogja érdekelni Habony Árpád kommunikációs javaslata, csak az fogja érdekelni, hogy a miniszterelnök érvénytelen népszavazásba vitte bele az országot.

A Jobbik vezetője közölte, miközben a társadalom 80-90 százaléka elutasítja a kvótát, alig negyven százalék jelent meg a népszavazáson. A kvótákat elutasító emberek több mint a fele otthonmaradt, ezzel Orbán Viktornak üzentek – közölte. Az üzenték: elég volt a durva, erőszakos kampányból, a közpénzek pazarlásából.

Félnek a migrációtól, a terrorizmustól, de a miniszterelnök túlhatalmától még jobban félnek – értékelt Vona Gábor.

—————————-

A Fidesz frakcióvezetője szerint soha ilyen politikai egység magyar miniszterelnök mögött még nem sorakozott fel, míg a Kereszténydemokrata Néppárt képviselőcsoportjának vezetője úgy értékelte a kvótareferendumot hétfőn az Országgyűlésben, hogy a magyar választók jelentős része úgy döntött: védjék meg az ország szuverenitását.

A frakcióválaszok során az LMP részéről Szél Bernadett jelentkezett volna felszólalásra. Kövér László házelnök Schmuck Erzsébet, frakcióvezetőtől azt kérte, határozza meg, milyen minőségben tenné ezt képviselőtársa. Miután a társelnöki címet jelölte meg, a házelnök jelezte, hogy ezt a titulust a házszabály nem ismeri, és az Országgyűlés szempontjából ez irreleváns. Schmuck Erzsébet ezt követően közölte, hogy Szél Bernadett frakcióvezető-helyettesként beszélne. Arra, hogy megválasztásáról mikor tájékoztatják az Országgyűlést írásban, azt válaszolta, rövid időn belül.

Kövér László ezután felajánlotta a felszólalás lehetőségét Schmuck Erzsébetnek, aki azonban nem kívánt élni vele.

Kósa: soha ilyen politikai egység magyar miniszterelnök mögött nem sorakozott fel

A Fidesz frakcióvezetője szerint soha ilyen politikai egység magyar miniszterelnök mögött nem sorakozott fel a választópolgárok részéről.

Kósa Lajos az Országgyűlésben a kormányfő napirend előtti felszólalására reagálva azt mondta, külön lényeges, hogy ez Magyarország és a magyar nemzet védelmében történt.

Az, aki ezek után a kormányfő lemondását követeli, semmit nem ért a politikához és arra biztatja a miniszterelnököt, hogy hagyja cserben azokat a választókat, akik a haza védelmében egyetértettek vele, és felhatalmazták arra, hogy minden eszközzel védje meg az országot a migrációs hullám ellenében – mondta a Fidesz frakcióvezetője, aki szerint külön figyelemre méltó az, hogy a lemondását olyan politikus követeli, aki nemrégen még azt mondta, az emberiség utolsó mentsége a muszlim vallás.

Voltak már ilyenek, Thököly Imrék és mások Magyarországon, akik a kereszténység ellen a törökkel is szövetkeztek volna, nem ismeretlen ez a magatartás – jegyezte meg.

A kormánypárti politikus szerint az is kiderült vasárnap este, hogy a haza védelmében az ellenzékre nem számíthat az ország.

Kósa Lajos azt mondta, hogy fontosabb volt nekik a saját pártpolitikai szempontjuk, mint az, amit az ellenzéki választók közül is sokan megértettek, hogy „a haza védelme, Magyarország védelme, a magyar értékek, a magyar kultúra, a magyar civilizáció védelme” előrébb való, holmi pártpolitikai jelentéktelen szempontnál.

Szerinte, ha a Jobbik egy pillanatra is komolyan vette volna azt amit mondott, akkor nem lett volna a választásnak olyan eredménye Ózdon, „ahol igen régóta mérgezik a levegőt”, hogy csak 31 százaléknyian mondtak véleményt.

Hozzátette: ha közjogi, direkt következménye a népszavazásnak nincs is, de ha 3 millió 56 ezer ember véleménye elég volt ahhoz, hogy Magyarország belépjen az unióba, akkor 3 millió 284 ezer ember véleménye bőségesen elég ahhoz, hogy Magyarország elszántan szembe szálljon a kötelező betelepítési kvótával, még akkor is, ha az ellenzék ebben nem partner.

Harrach: a magyar választók jelentős része úgy döntött, védjék meg az ország szuverenitását

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője szerint a magyar választók jelentős része úgy döntött vasárnap: védjék meg Magyarország szuverenitását.

Hangsúlyozta: ezt meg kell őrizni, mert ha elveszítjük, akkor oda jutunk, hogy kívülről diktálnak, és azt sem dönthetjük el, ki legyen a szomszédunk.

Harrach Péter az Országgyűlésben a kormányfő napirend előtti felszólalására reagálva kiemelte: ők elegendőnek találják a 3,3 millió szavazatot. Hozzátette: az a közel ötmillió ember, akiktől politikai aktivitást látnak, akik érdeklődnek a közélet iránt, azoknak a kétharmada elment voksolni és nemmel szavazott.

A KDNP-s politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy egymillióval többen mentek el most vasárnap, mint azon az országgyűlési választáson, ahol kétharmadot szereztek a kormánypártok.

Az érvényesség kapcsán kitért arra is, hogy több ország van Európában, ahol a vasárnap elért arány elsöprő többséget jelentett volna, és fel sem merült volna érvényesség kérdése. Példaként említette Ausztriát, Belgiumot, Franciaországot, Németországot, Finnországot, Írországot, Luxemburgot.

Hozzátette: a kampány során az elmúlt hetekben a bevándorláspárti baloldal nem tudott mit mondani, és a Jobbik magatartása is sajátos volt, azt mondták nemmel kell szavazni, de egy lépést sem tettek a kampányban ennek érdekében.

Megjegyezte: az alaptörvény módosításakor egészen más a helyzet, ha van egy ilyen erős legitimáció, mint ha nincs.

———————————

A Jobbikot és az MSZP-t is bírálta a miniszterelnök a napirend előtti felszólalását követő viszonválaszában. A Ház hétfői ülésén ezután áttértek a normál napirend előtti felszólalásokra.

Orbán: hazafiatlan, amit a Jobbik tesz

Orbán Viktor válaszában a Jobbikról szólva hazafiatlannak, inkorrektnek és nem becsületes magatartásnak ítélte, hogy a párt és annak vezetője „jól hallhatóan Brüsszelnek szurkol” egy olyan ügyben, ami az országa számára létkérdés. Hozzátette ugyanakkor: ennek oka tudható, hiszen a Jobbik volt az első párt, amely bejelentette, hogy megvásárolták, az elnöke mondta, hogy „ő adott lelket a pártjának és ő is vette el, vagyis ő is adta el” – fogalmazott a kormányfő. A Jobbik szerinte pénzügyi, gazdasági érdeket szolgál, és az ő lemondását is azért követelik, hogy ezen érdekeknek utat nyithassanak. „Megvett emberek, fogott párt” – mondta.

Emlékeztetett arra is: a Jobbik vezetője mondta egykor, hogy „az iszlám az emberiség utolsó reménye”. Akkor ki beszél itt össze-vissza? – tette fel a kérdést, arra kérve az ellenzéki párt képviselőit: hagyják abba az amatőr és dilettáns tempót, választóik ugyanis nem azért küldték őket ide, „hogy a konditerem és a fodrászat között félúton szájhősködjenek a kamerába”.

A költségekről szólva azt mondta: a kérdés fontossága és a 3,3 millió ember akarata miatt annak akár a két-háromszorosát is megszavazhatja az Országgyűlés, „mert a létünk és a nem létünk múlik ezen, két-három évtized távlatában”.

Az MSZP-vel kapcsolatban úgy fogalmazott: a párt, mint mindig, az európai politikát képviselte „a mi ízlésünk szerint korlátok nélkül”, most is ezt teszi, holott az európai megoldás most ellentétes Magyarország érdekével.

Azt is felelevenítette, hogy az uniós bevándorláspolitikai vita nem új keletű, Kofi Annak egykori ENSZ-főtitkár már 2004-ben megfogalmazta a jelenlegi uniós megoldás alapjait.

Kijelentette azt is: nem szembe kíván menni Európával, hanem meg akarja változtatni, a Magyarországot szolgáló bevándorláspolitikát szeretné az uniós megoldás alapjává tenni.

Orbán Viktor az otthon maradottak szándékát firtató, szerinte inkorrekt vitára úgy reagált: az nem ismerhető pontosan, csak az tudható: ők nem akartak részt venni a döntésben, tudomásul vették, hogy az nélkülük születik meg, és a döntéssel a maguk részéről együtt tudnak élni.

A csatát így nélkülük kell lefolytatni – jelentette ki -, a kérdés így az, hogy kaptak-e ahhoz elegendő muníciót.

A kormányfő köszönetet mondott a külhoni magyaroknak, hogy nagy számban vettek részt a népszavazáson és támogatták Magyarország védelmét.


   


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »