Órák múlva tízezreknek zárolhatják a bankszámláját

Csütörtökön jár le a kötelező banki adategyeztetés határideje, de még mindig rengetegen vannak, akik nem tettek eleget a törvényi kötelezettségnek. A Bank360 utánajárt a bankoknál, az ügyfelek hány százaléka számíthat a számlája zárolására.

Csütörtökön lejár a kötelező banki adategyeztetés újra és újra kitolt határideje. A bankok a jogszabályok szerint október 31-én zárolni fogják a nem azonosított ügyfelek számláiról a kifizetéseket, amíg az ügyfél nem azonosítja magát – olvasható a Bank360 közleményében.

Nemcsak a bankszámlák esetében, hanem a biztosítóknál, önkéntes nyugdíjpénztáraknál és önkéntes egészségpénztáraknál vezetett számlákkal kapcsolatban is kell adatot egyeztetni azoknak, akik 2017 előtt lettek ügyfelek, és azóta egyszer sem frissültek az adataik – írták.

Bár konkrét számokat nem közölt, az OTP Bank válaszában elmondta, hogy a tájékoztatás bankfiókokban, a papíralapú és elektronikus csatornákon is megtörténik, és a bank minden olyan ügyfelének különböző csatornákon közvetlen értesítést is küldött, aki az adategyeztetésben érintett.

Hírdetés

Az MKB Bank elárulta, mindössze az ügyfelek 1 százalékánál nem történt még meg az azonosítás. A Raiffeisen Bank tájékoztatása szerint a bank ügyfeleinek döntő része az adategyeztetést már az eredeti határidő előtt elvégezte. A nyár folyamán és még októberben is zajlott az érintett ügyfelek újbóli értesítése különféle csatornákon.

A Budapest Bank ügyfeleit nem érinti az újraazonosítási kampány, mivel a jogszabály által megkövetelt adatokat a korábban lefolytatott ügyfél-azonosítási folyamat során rögzítették. A K&H Bank esetében, a bank tájékoztatása szerint kevesebb, mint egy százalék a még nem azonosított ügyfelek aránya. A CIB Banknál ugyanakkor ez az arány már 5 százalék.

Az Erste Banknál elenyésző volt az újraazonosítatlan ügyfelek száma. Az október 31-i módosított határidőig minden olyan ügyfele adategyeztetésével végez, akivel a pénzintézetnek aktív, élő kapcsolata van.

A Takarékbank igen nagy számokról beszélt: még mindig százezres nagyságrendben nem tettek eleget ügyfelek törvényi kötelezettségüknek, bár a bank aktívan dolgozott, hogy ez ne így legyen. A Sberbank szűk válaszadási határidőre hivatkozva nem közölt adatokat, az UniCredit Bank és a Gránit Bank pedig nem válaszolt a szakportál érdeklődésére – olvasható a közleményben.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »