Önnek is jött értesítés arról, hogy visszakap 425,58 eurót? Ez a csalók újabb trükkje

Önnek is jött értesítés arról, hogy visszakap 425,58 eurót? Ez a csalók újabb trükkje

Ön hogyan próbálja megvédeni a pénzét? Sokan naivul bedőlnek a csalók trükkjeinek és elveszítik megtakarításaikat. Egy biztos, ők nem fogják feladni, ezért nekünk kell szemfülesnek lennünk.

A gond az, hogy egyes csalások első látásra úgy tűnnek, mintha valódi sms-t vagy e-mailt kaptunk volna a banktól, a telefonszolgáltatótól, a postától vagy akár a Pénzügyi Hatóságtól. Arra kell felfigyelnünk, ha a kommunikáció eltér a megszokottól. Maguk az érintett intézmények, amelyek nevében pénzt próbálnak kicsalni az emberektől, rendszeresen figyelmeztetnek az ilyen kísérletekre.

Legújabban a Pénzügyi Hatóság hívja fel a figyelmet arra, hogy az adózókat próbálják lenyúlni a csalók. Az a módszerük, hogy hamis e-mailben figyelmeztetéseket küldenek nekik adóvisszaigénylésre.

A Pénzügyi Hatóság figyelmezteti a polgárokat, ne engedjék magukat becsapni. Ismeretlen elkövető a hatóság nevében olyan e-mailt küld, amiben arról informál, hogy jogosultak 425,58 euró visszatérítésére.

Az ilyen e-mailekre nem szabad reagálni, nem szabad megnyitni a csatolt linkeket és nem szabad kitölteni semmiféle regisztrációt vagy kérvényt. Ilyen esetben a leghelyesebb egyenesen a rendőrséghez fordulni. A Pénzügyi Hatóság ugyanis ilyen e-maileket egyáltalán nem küld.

Hamis internet banking

A csalók egy másik módszere, hogy valamelyik bank internet banking-jét imitáló portálon keresztül célozzák meg potenciális áldozataikat. Az „átverős linkeket” e-mailben vagy SMS-ben küldik. Céljuk megszerezni a bejelentkezési adatokat vagy a bankkártya-adatokat. Ezt utána arra használhatják fel, hogy az átvert ügyfeleket meglopják.

Hírdetés

A dolog nem új keletű, a bankok rendszeresen figyelmezettnek a csalókra. A pénzintézeteknek nincs szükségük a személyes és kártyaadatainkra, hiszen azokat már ismerik.

Lenyúlhatják a pénzünket hamis applikáció letöltésével is.

A csalók a Szlovák Posta nevében is megpróbálnak hozzájutni adatainkhoz és pénzünkhöz. Lehet, hogy ön is kapott olyan sms-t, hogy a csomagot nem tudja kivinni a posta, mert hiányzik róla a cím. Egy, a posta deformált logójával érkező e-mailben kérnek térítést a csomag kiszállításáért.

Nem szabad rá reagálni, aki mégis bedőlt neki és megfizette a kért összeget, az forduljon a bűnüldöző hatóságokhoz.

A mobilszolgáltatók nevével is visszaélnek

Nemcsak a posta, a bankok, a Pénzügyi Hatóság, de a mobilszolgáltatók is rendszeresen figyelmeztetik ügyfeleiket. Az Orange például azt tanácsolja, hogy nem fogadott ismeretlen számokat ne hívjunk vissza, ne válaszoljunk gyanús e-mailekre és ne klikkeljünk a bennük lévő linkekre. Sose osszuk meg az alkalmazás ellenőrző kódjait másokkal.

Egy szó, mint száz, vigyázzunk arra, mire kattintunk rá és mit hiszünk el! Olyan világot élünk, amikor pillanatnyi elővigyázatlanságunkért komoly árat fizethetünk. Akár összes megtakarításunkat is elveszíthetjük.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »