Önkormányzati Bulgáriában

Most vasárnap lesznek az önkormányzati választások Bulgáriában. A hangulat általános unalom, tulajdonképpen az egész senkit se érdekel. Eleve alig lehet észlelni a kampányt, gyakorlatilag nincs.

A két fő politikai erő, Bojko Boriszov GERB-je és az annak leváltására létrejött PP kiegyeztek egymással gyakorlatilag mindenben, együtt kormányoznak, mindez az amerikai követség bölcs útmutatásai alapján. S azóta csatlakozott hozzájuk a török párt is. Ez a három párt minden lényegesben egyetért, így harc sincs.

Még 1 éve is az volt a PP szövege, hogy Boriszov korrupt maffiózó diktátor, mára kiderült róla, hogy euroatlantista demokrata, s immár minden korrupciós vád alól fel lett mentve. Még az alól is, amiről pedig mindenki tudja, hogy tény: másfélmillió eurós barcelonai háza ügyében éppen a napokban lett megszüntetve a vizsgálat, „kiderült” nem csak az, hogy nem történt semmi visszaélés, de az is, hogy a ház nem is az övé.

Persze nem meglepetés. A „korrupt” szó jelentése euroatlantistául „nem fogad szót nekünk”, a „diktátor” meg azt jelenti: „nagyon nem fogad szót nekünk”. Dehát Boriszov tisztelegve szót fogadott, szóval nem lehet korrupt diktátor!

A bolgár önkormányzati rendszer a magyarhoz képes szinte átláthatatlanul bonyolult. Az ország területe fel van osztva 265 „községre”, ez a neve, ez magyarul azonban inkább „járás”, ezért a továbbiakban így fogom nevezni.

Önkormányzati képviselők csak járási szinten vannak, listásan választhatók.

Polgármesterből viszont több szint is van:

  • minden járásnak van polgármestere, aki automatikusan polgármestere a járás székhelyének is, erre szavaz a járás minden lakosa,
  • minden járásban a járásszékhelyen kívüli településeknek van saját polgármestere is, kisebb jogultsággal, mint a járás polgármesterének, ezekre csak az adott települések lakosai szavaznak,
  • ha egy adott településnek van valamilyen elkülönült része, annak van „polgármesteri képviselője”, még kisebb jogosultsággal, erre megint csak a helyiek szavaznak,
  • 3 járásban (Plovdiv, Szófia, Várna) vannak kerületek is, itt van „kerületi polgármester” is.

Hírdetés

Attól függően, hogy valaki hol él, szavazhat 2-5 szavazáson.

Persze, mint Magyarországon, politikai jelentősége csak a nagyvárosoknak van, kisebb helyeken a jelölt személye mindennél fontosabb.

De immár a politikai jelentőség is lecsökkent, hiszen a 2 legnagyobb erő együtt kormányoz.

Szófia persze így is fontos hely. Itt él Bulgária lakosságának negyede. Láthatóan Amerika ezt is elintézte: a GERB direkt egy népszerűtlen jelöltet indított Szófiában, egy tv-s újságírót, átlátszó az egész: hogy könnyen nyerhessen a PP jelöltje. Olyan szinten népszerűtlen a GERB jelöltje, hogy a GERB szavazótáborának egy része elindított egy független jelöltet is.

Az egykor hatalmas, ma már csak kispárt bolgár szocialistáknak volt annyi eszük, hogy nem indítottak jelöltet, hanem beálltak egy független baloldali jelölt mögé. Aki a jelenlegi számítások szerint még arra is esélyes, hogy második helyezett legyen. Azaz a PP embere csak a második fordulóban fog nyerni, a felmérések most első helyet jósolnak neki, de csak 28 %-ot a biztos választók közül, márpedig 50 % kell az első fordulós győzelemhez.

Szófia a legeuroatlantistább város Bulgáriában, szóval kizárható a balos független nő győzelme, mert még az ő mérsékelt rendszerkritikussága is oroszpárti komcsivá teszi őt az euroatlantista többség szemében. S természetesen ez még inkább elmondható a szélsőjobbnak mondott Vazrazsdane jelöltjéről, aki teljesen esélytelen, 5 %-ot és negyedik helyet jósolnak neki.

A bolgár neten terjed a felhívás: listásan szavazzunk a Vazrazsdane pártlistájára, de polgármesterként a balos független jelöltre. Magyar szemmel furcsán hangzik, kb. mintha azt mondaná valaki, szavazzunk a Mi Hazánkra listán, de egyéniben Jámbor Andrásra (persze a párhuzam nem teljesen áll), de bolgár kontextusban ez teljesen logikusan hangzik.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »