Öncenzúra

Az öncenzúra megint egy tipikus ballib gumifogalom.

Eredeti értelmében azt jelenti: cenzúra van, de forrása nem direkt külső kényszer. Mert a normál cenzúra az az ami pl. Kádár alatt volt: pl. egyes műveket egyszerűen nem engedtek kiadni és pont.

Az öncenzúra viszont az, hogy előre tudom, hogy cenzúrázni fognak, így eleve úgy írok, beszélek, hogy az még átcsússzon a cenzúrán. Azaz kicsit elhallgatok, kicsit kamuzok, kicsit finomítok, s egyes témákról meg eleve sose beszélek. Ez ma a legjobban a Facebook-kommenteknél érezhető át: mindenki tudja, hogy nem szabad pl. a bevándorlók ellen írni, ezt úgyis törlik, így az élelmes felhasználók kidolgoztak számtalan módszert ennek kivédésére, talán a legviccesebb amit eddig láttam: a kommentelő a „cserediákok áradata” ellen írt, csakhát a szövegkörnyezetből nyilvánvaló volt mire gondol a valóságban. De ugyanaz a „cigány” szó „norvég” szóra cserélése is, mert bár a Facebook minden nemzetiség elleni „gyűlöletet” tilt, a valóságban vannak nemzetiségek, melyek esetében szinte minden negatív álláspontot gyűlöletnek minősít: tehát a „de ostobák ezek a norvégek!” komment átmegy, míg a „de ostobák ezek a cigányok!” meg nem.

De mindentől teljesen függetlenül: van teljesen normális társadalmi öncenzúra is. Minden társadalomban van egy rakás íratlan szabály, s ezeket az emberek betartják – hacsak nem idegenek, akik nem ismerik őket -, mégpedig spontán módon, nem is érezve úgy ezt, mintha sérülne szabadságok. Amikor megkínálnak egy étellel, s az nem tetszik, csak a feleségemnek fogom megmondani az igazat, mindig másnak nem – mert így szokás.

Az öncenzúra tehát 2 típusú:

Hírdetés

  • az interiorizált hatalmi önkény szülte,
  • s a normál társadalmi együttélés szülte.

A kettő között a határ persze nem éles. S ezzel akar mindenki trükközni.

Minden hatalmi érdekcsoport célja a saját szubjektív értékrendjét áttenni az előbbi típusból az utóbbiba. A magyar ballibek legnagyobb hibája a 90-es években az volt, hogy ezt annyira túltolták, hogy reakciót provokáltak ki maguk ellen, azokból is, akiket az egész nem is igazán izgatott.

Itt a ballib megmondóember is ezt teszi. A SZFE volt liberális diktatúrájának egyik neves képviselője, úgy tesz mintha a színész szakma liberális orientációja nem valami választható dolog lenne, hanem automatizmus.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »