Olyan üzleti körök is állhatnak a terheléses támadás mögött, amiknek sok múlik a kormány túlélésén

Olyan üzleti körök is állhatnak a terheléses támadás mögött, amiknek sok múlik a kormány túlélésén

„A kiesett napokat már nem lehet pótolni, hiába hosszabbították meg 2 nappal a szavazást, a hétfő-keddi időpont feltehetőleg nem fog annyi embert vonzani, mint amennyit az első szombat-vasárnap vonzott volna”

– válaszolta az Alfahírnek Németh Flóra Fanni, az Iránytű Intézet elemzője. Ugyanis egyelőre kevesebb szó esett arról, hogy az előválasztás hétvégi leállása mennyire írhatja át a jelöltek közti erőviszonyokat, illetve a pártok forgatókönyveit.

Az Iránytűnél sincs arra természetesen semmilyen modell, hogy a hétvégi leállás a számok nyelvén mit jelenthet, azonban az az elemző szerint egyértelmű, hogy a legbiztosabb és legelkötelezetebb szavazóbázissal rendelkező, elsősorban a fővárosban és a nagyobb városokban erős jelöltek veszítenek legkevésbé szavazatokat, vagy

ők akár előnyre is szert tehetnek.

„Ha ez így van, akkor Dobrev Klára és Karácsony Gergely az, akiknek most kevésbé kell aggódniuk”

– hangsúlyozta Németh Flóra Fanni, hozzátéve: a pároknak tehát most mindent meg kell tenni, hogy mobilizálják a szavazóikat. 

Rákérdeztünk az ellenzék szombati kommunikációjára is, amely a kezdetben még sikerről beszélt, de a nap végére már a Karmelita urairól szólt. 

„Már kezdetben felmerült a terheléses támadás gyanúja, de később megjelent a közösségi média felületein, többek között Fekete-Győr András miniszterelnök-jelölt FB-oldalán is, hogy igazából csak a nagy létszám miatt állt le a szavazás”

– utalt az elemző

Hírdetés

a momentumos politikus azon meglátására, hogy úgy lehet újraindítani a rendszert, ha „a mesterséges intelligenciának elmagyarázzák, ez nem hackertámadás, hanem ez a valóság, és feloldozzák a rendszert a blokk alól”.

Ugyanakkor mégis az a lényeg, hogy végül egységes nyilatkozatot adtak ki az ellenzéki pártok és

egyéni szereplők szintjén sem jelent meg vádaskodás.

Fontos viszont, hogy jelenleg bizonyítékot a külső támadással kapcsolatban még nem publikáltak a szervezők, ezért jelenleg ez is csak egy narratíva és értelemszerűen, ha a Fideszt vagy a kormányt hibáztatják, még inkább a “demokrácia ellehetetlenítését” hangsúlyozzák – magyarázta.

Véleménye szerint a személyes adataink féltése csak némi kétséget okozhat az előválasztáson résztvevők esetében, hiszen ők amúgy is elkötelezettek egyik vagy másik párt mellett. Ugyanakkor Magyar György szombaton a Hit Rádió Gyújtópont című műsorában arról beszélt, hogy annak a veszélye is adott, hogy a szombat reggel leadott szavazatok elvesztek. Amennyiben ez valóban bekövetkezett, úgy ezen szavazatok pótlására már kevésbé számíthatunk – figyelmeztetett az Iránytű Intézet munkatársa. 

A Fidesz reakciója, amely egyelőre csak a „bénázás” volt, nagyban függhet attól is, hogy mennyire lesz erős az a narratíva, hogy ők állnak a támadás mögött. Ez pedig tehát a később előkerülő esetleges bizonyítékok alapján is változhat.

S akkor a legfontosabb kérdés: kinek állhatott érdekében az előválasztás megzavarása?

„Nyilván az ellenzéknek nem érdeke, hogy kellemetlen helyzetbe hozza saját magát, tehát ezt a szcenáriót valószínűleg kizárhatjuk. A Fidesznek természetesen érdekében áll, hogy az ellenzéket egy kormányzásra képtelen entitásnak tüntesse fel, illetve egyes magyar vagy külföldi üzleti köröknek is állhat ilyesmi érdekében, akiknek sok-sok milliárdja múlik az Orbán-kormány túlélésén, ám komoly vizsgálat és bizonyítékok nélkül minden kétséget kizáróan nem állapítható meg a felelős”

– válaszolta Németh Flóra Fanni. 

Ahogy az ismert, két nap szünet után, hétfőn újra elindult az előválasztási folyamat, egyelőre komolyabb hibákról nem érkeztek hírek. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »