Olyan megoldás terjed, amely olcsó napenergiával hozza el a rezsicsökkentést

Olyan megoldás terjed, amely olcsó napenergiával hozza el a rezsicsökkentést

Ez azt jelenti, hogy olcsóbb áramot kínálnak akkor, amikor nagyobb mennyiségben áll rendelkezésre a nap- és szélenergia. Az eljárás lényege, hogy miután a megújulók termelése nem szabályozható, a háztartás fogyasztása igazodik a villamos energia nagykereskedelmi piaci kínálat alakulásához. Ez egyben hozzájárul a villamosenergia-rendszer kiegyenlítéséhez, növeli az energiahatékonyságot, támogatja a megújulók terjedését, ráadásul jelentős megtakarítást kínál a fogyasztóknak.

A legtöbb áramszolgáltató már régóta ajánl olcsóbb éjszakai tarifát a fogyasztóknak, de a dinamikus árazás új szintre emeli az árampiachoz való alkalmazkodás előnyeit. A dinamikus árazású szerződések vagy napszakhoz (és héten belüli időszakokhoz) kötik a tarifákat, vagy egészen rövid, órás, de akár félórás csomagokat kínálnak a fogyasztók számára. Az elv mindkét esetben ugyanaz: a kereslet és kínálat egymáshoz való viszonya alapján eltérő árakat kínál az egyes időszakokban – a legalacsonyabb áron azokban az időszakokban lehet az áramhoz jutni, amelyekben a legalacsonyabb a rendszerterhelés, vagyis a kínálathoz viszonyított kereslet.

Hírdetés

A Reuters által bemutatott brit Octopus Energy nevű startup márciusban jelent meg a piacon egy olyan ajánlattal, amely 30 perces csomagokban kínál áramot, a nagykereskedelmi piac azonnali áraihoz kapcsolódóan. A cég az ügyfélnek sms-t küld abban az esetben is, ha az árak negatívvá válnak a piacon, és az ügyfelek pénzt kapnak azért, ha ekkor vételeznek áramot – ez akkor fordulhat elő, amikor extrém mennyiségű nap- vagy szélenergia zúdul hirtelen a rendszerre – igaz, ez nem valami gyakori. Az egyelőre kísérleti tarifával a cég állítása szerint egy átlagos brit háztartás éves fogyasztása akár 210 fonttal is mérsékelhető.

A változó árazás igénybevételének feltétele az okos mérők elterjedése, amely már Magyarországon is évek óta téma. Spanyolországban a folyamat már évekkel ezelőtt elindult, 2017 végén pedig már mintegy 28 millió okos mérő működött a háztartásokban. Az országban 2014 óta kötelezik a közműtársaságokat, hogy kínáljanak dinamikus árazású szerződéseket az ügyfeleknek. Ezek kínálatában napjainkban elérhetők is a helyi áramtőzsde egyórás azonnali árához kötött szerződések, amelyekben a társaságok árrését központilag szabályozzák.

Az olcsó áramnak persze megvan az az ára, hogy a fogyasztást ténylegesen akkorra kell időzíteni, amikor az ár kedvezőbb, ami bizonyos fokú alkalmazkodást igényel a fogyasztótól. A fogyasztó egyik leglényegesebb jellemzője viszont épp az, hogy kényelmesen szeretne fogyasztani, és ezért bizonyos felárat is hajlandó kifizetni. Spanyolországban például az Európai Bizottság adatai szerint az ügyfelek 40 százaléka vesz igénybe valamilyen dinamikus árazást. Ez azonban meglepő módon jóval alacsonyabb, mint a négy évvel ezelőtti, 60 százalék körüli arány. Ennek pedig éppen az az oka, hogy bár dinamikus árazással jóval alacsonyabb tarifák érhetők el, sok fogyasztó ugyanakkor inkább felárat fizet a kényelemért. A teljes cikk itt olvasható.


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »