Olcsóbbá válhat az iskolai étkeztetés – Íme, a részletek

Olcsóbbá válhat az iskolai étkeztetés – Íme, a részletek

Nyitókép: SITA

A választási kampány az egyszer már elvett állami juttatás újbóli bevezetésének is kedvez.

Idén májustól újra bevezetik az óvodai és általános iskolai étkeztetés állami támogatását. Az erre vonatkozó módosító javaslatot Petra Krištúfková (Sme rodina) nyújtotta be az anyagi szükséghelyzetről szóló törvény részeként, melyről most tárgyal második olvasatban a parlament. Az intézkedés az idei évben 110 millió eurós állami többletkiadással számol, mely Igor Matovič (OĽANO) korábbi pénzügyminiszter szerint költségvetésileg fedezve van.

„A gyermekes háztartások folyamatosan növekvő megélhetési költségekkel szembesülnek- Növekszik az energia, az élelem ára, ami az utóbbi időben az étkezések drágulását is eredményezi”

– magyarázta Krištúfková.

Hírdetés

Milan Krajniak szociálisügyi miniszter elképzelhetőnek tartja, hogy kompromisszum születik a kérdésben. Szerinte értelmes megoldás lehet, ha a szülő dönthet arról, hogy ingyen ebédet szeretne, vagy pedig adóbónuszt.

A támogatás összege az óvodák esetében 1,4 euró, az alsó tagozatos osztályok esetében 2,1 euró, az általános iskolák felső tagozatai esetében pedig 2,3 euró. Az előterjesztés szerint a támogatást a szülőnek a gyermek iskolai étkezdébe való íratásakor kell igényelnie.

Matovič elmondta, hogy a módosítás méltányos a családokkal szemben. Az OĽANO korábban bírálta az  állami ebédtámogatás  magas költségeit. Végül azonban megegyeztek a Sme rodinával „Megegyeztünk, hogy ezt a javaslatot teljes egészében új költségvetési forrásokból fedezik, amelyeket közösen hagyunk jóvá” – jelentette be a képviselő.

Ilyen szempontból szerinte a javaslat költségvetésileg felelős, amit a jövőben is szem előtt kell tartani.

teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »