Olcsó marketingfogás marad a szlovákiai árstop?

Olcsó marketingfogás marad a szlovákiai árstop?

Úgy tűnik, a Heger-kormány második árstopja sem éri el azt a hatást, amit a fogyasztók szerettek volna. A háztartások és a szakemberek is úgy vélik, csupán marketingfogás mintegy 400 termék árának befagyasztása.

A megbukott Heger-kormány igyekszik javítani megítélését, így több populista intézkedés mellett márciusban a nyolc legnagyobb üzletlánccal közösen ún. árstopot jelentettek be. A Billa, a CBA, a COOP Jednota, a Kaufland, a Labaš, a Lidl, a Tesco és Terno csatlakozott a kezdeményezéshez, s közös logóval is hirdetik, a kiválasztott termékek ára három hónapig nem fog emelkedni.

Más kérdés, hogy már a bejelentés óta eltelt másfél hét alatt is kiderült, nem feltétlenül a legolcsóbb termékek ára került befagyasztásra, így könnyen előfordulhat, hogy az árstopos vaj akár kétszer annyiba kerül, mint a konkurens termék, amelyet éppen kedvezményesen vásárolhatunk meg ugyanott.

Erre persze rögtön érkezik a válasz, a mezőgazdasági tárca szerint nagyrészt Szlovákiában előállított élelmiszerek esnek az „‘árstop” hatálya alá, ettől a hazai termékek fogyasztásának növekedését várják. 

Hírdetés

A hazai termékek pedig nem a legolcsóbbak, méghozzá éppen azért, mivel a hazai agrárszektor vagy éppen a kistermelők támogatása késik. Évek óta, most pedig még inkább. Nem csupán az energiaárak kompenzációja maradt el sok esetben, hanem a más országokban jellemző támogatások is, éppen ezért nem meglepő, hogy a hazai termelők nem örülnek az árstopnak, amely őket megkerülve született, s tovább mélyíti a gondjaikat.

Az sem világos, az ilyen megállapodás mit tesz a kiskereskedőkkel, akik nem tudják felvenni a versenyt a nagyok hozta korlátozásokkal, de ezek mind olyan kérdések, amelyekre a kormányzat továbbra sem kínál válaszokat.

Ennek fényében egyre nyilvánvalóbb, a háború kitörése óta tapasztalt brutális drágulás után a nagy láncok által hozott szimbolikus árfagyasztás, amelyet a kormány a saját sikereként kíván eladni, ugyanolyan bukta lesz, mint a tavalyi próbálkozás, amikor a mezőgazdasági tárca 14 termék áremelkedését akarta megfékezni.

Az eredmény soha nem látott, közel 30 százalékos áremelkedés volt az élelmiszerek esetében, amely az infláció ütemének több mint duplája.

A szlovákiai élelmiszerárak az EU-n belül az egyik legmagasabbak, ezért aztán átfogó megoldásra volna szükség, amely már több mint egy éve késik, de úgy tűnik, a bukott kormányzat más területekhez hasonlóan itt is csak olyan alternatívákat képes kínálni, amelyek kommunikációs szempontból jól mutatnak, de valódi segítségét nem nyújtanak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »