Olasz választási csata a nagyvárosokért

Olasz választási csata a nagyvárosokért

Tizenkét millió állampolgárt szólítanak az urnákhoz a hétvégén Olaszországban. Hat nagyvárosban – Rómában, Nápolyban, Torinóban, Milánóban, Bolognában és Triesztben –, illetve 1157 településen kerül sor önkormányzati választásokra. A politikai pártok vezetői személyesen járják az országot, hogy bemutassák a választóknak jelöltjeiket. A Magyar Nemzetben megjelent cikket ismertetjük.

Amennyiben az október 3–4-re kitűzött választásokon egy adott településen nem születik egyértelmű eredmény, a két legsikeresebb jelölt október 17–18-án újra összemérheti erejét.

A jobboldali pártok, a Liga, az Olaszország Fivérei és a Hajrá, Olaszország! közös jelöltet indított minden városban, a baloldali pártok és az Öt Csillag Mozgalom jelöltjei azonban önállóan indulnak.

Azt kérjük a rómaiaktól, hogy Enrico Michettire adják le szavazatukat. A fővárosban az Olaszország Fivérei a legnépszerűbb párt. Szeretnénk, ha Róma újra visszanyerné az országon belüli központi szerepét, amellyel a történelem során mindig is rendelkezett, de amelyet sajnos a baloldali helytelen vezetés következtében elveszített”

– nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Francesco Lollobrigida, a jobboldali párt képviselője. Míg a jobboldal és a baloldal változást remél Róma város vezetésé­ben, addig az Öt Csillag Mozgalom vezetői abban bíznak, hogy továbbra is megtarthatják pozíciójukat, és a jövőben is polgármesterük, Viriginia Raggi vezetheti a fővárost.

Hírdetés

Az elmúlt években szorosan együttműködtünk az állampolgárokkal, számtalan dolgot sikerült megvalósítanunk, és sok fontos tervünk van a jövőre vonatkozóan is, ehhez azonban folytonosság szükséges. Számos külvárosi negyedet sikerült megújítanunk, iskolaépületeket helyre hoznunk, a pedagógusok továbbképzését segítenünk, az úthálózatot rendbe tennünk. Nem állhatunk le pont most, Róma csak akkor tud komoly fejlődést elérni, ha a város irányítását mi folytathatjuk”

– mondta Giuseppina Castagnetta, az Öt Csillag Mozgalom XIII. kerületi római önkormányzatának elnöke.

Az önkormányzati vezető az örök város megoldatlan problémájára, a hulladékválságra úgy válaszolt, ez nem a főváros, hanem a baloldali tartományi vezetőség hatáskörébe tartozik.

Véleményük szerint nem Viriginia Raggi polgármester, hanem Nicola Zingaretti, Lazio kormányzója, a Demokrata Párt politikusa a felelős a fővárosban uralkodó szégyenletes szeméthelyzetért és piszokért.

A pandémia miatt a szavazások szigorú járványügyi szabályok között zajlanak majd. Az október 18–19-i voksolásokon a bizottsági tagoknak és a szavazatszámlálóknak kötelező a zöldkártya felmutatása, az állampolgárok azonban védettségi igazolás nélkül is az urnákhoz járulhatnak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »