Okostelefonok kereskedelmével szerzett jövedelemét titkolta el egy bűnbanda – négymilliárd forint vagyoni hátránya keletkezett a költségvetésnek

Okostelefonok kereskedelmével szerzett jövedelemét titkolta el egy bűnbanda – négymilliárd forint vagyoni hátránya keletkezett a költségvetésnek

Gazdálkodással összefüggő kiemelt bűncselekmény miatt áll a Fővárosi Törvényszék elé nyolc vádlott. Az elkövetők márkás okostelefonok kereskedelmével kapcsolatban, adókijátszási céllal hoztak létre olyan céghálózatot, amely felhasználásával 4 milliárd forintot meghaladóan károsították meg az államot.

A Zala Vármegyei Főügyészség vádirata szerint a budapesti vállalkozó vádlott mobiltelefonok és egyéb elektronikai eszközök kereskedelmével foglalkozott. Ismerősével – szintén a fővárosban cégtulajdonos vádlottal – 2018. évben elhatározták, hogy külföldről, Európai Közösségen belüli szállítóktól elektronikai eszközöket – elsősorban márkás mobiltelefonokat – fognak nagy mennyiségben beszerezni.

Hírdetés

A férfiak az eszközök tényleges eredetének az elleplezése céljából egy több szintből álló fiktív céghálózatot hoztak létre. A többszintű céghálózat kialakítására egy olyan fiktív számlázási láncolat létrehozása érdekében volt szükség, amely azt a látszatot keltette, hogy a láncolat végén elhelyezkedő kft. nem az Európai Közösségen belüli beszállítóktól közvetlenül, hanem a számlázási láncolatban előtte lévő belföldi gazdasági társaságoktól szerezte be az okostelefonokat.

Ezzel a számlázási lánccal a vádlott által irányított cég az adófizetési kötelezettségét jogtalanul csökkentette, a belföldi beszállítók által kiállított fiktív költségszámlák általános forgalmi adó tartalmának levonásba helyezésével.

Az ügy további hat vádlottja szintén gazdasági társaságok ügyvezetői – közülük ketten Szlovákiában -, akik a többszintű céghálózat részeként rendszeresen állítottak ki a bűnszervezetet irányító és a „számlagyárat” működtető vádlottak útmutatásai szerint valótlan számlákat.

A vádlottak a bűnös tevékenységüket több éven keresztül, folyamatosan végezték, a csoportot konspiratív módon, hosszabb időre, az adótörvények kijátszására irányuló, rendszeres anyagi haszonszerzés céljából hozták létre és „kódnyelven” kommunikálva működtették.

A vádlott cége 2018 novembere és 2021 márciusa között 4 milliárd 113 millió forinttal csökkentette jogosulatlanul a fizetendő általános forgalmi adó összegét, amellyel a központi költségvetésnek vagyoni hátrányt okozott.

A vádlottakkal szemben a Zala Vármegyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat a Fővárosi Törvényszék előtt, amelyben fegyházbüntetés kiszabására tett indítványt.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »