Nyugati fegyverek, ukrán korrupció: A katonai szállítmányok csak 30 százaléka jut el a frontig

Nyugati fegyverek, ukrán korrupció: A katonai szállítmányok csak 30 százaléka jut el a frontig

Harminc százalék. Ennyi jut el a harcoló alakulatokhoz azokban a katonai ellátmányokból, amelyeket a Nyugat küld Ukrajnának. Ukrajna állítólag Európáért és a nyugati életformáért harcol, ezért újabb és újabb fegyvereket követel, közben viszont az óriási korrupció miatt nehéz kérdések merülnek fel.

A CBS News riportja szerint a NATO tagállamai (maga a NATO szervezetként nem ad fegyververt Ukrajnának) által szállított fegyverek harminc százaléka éri el a frontot. Így becsüli Jonas Ohman, a Blue-Yellow litvániai székhelyű szervezet alapítója és vezérigazgatója, aki 2014-től segíti az ukrán harcoló alakulatainak fegyverrel történő ellátását.

A fegyverek, felszerelés és ellátmány nagy része eljut Lengyelország határáig, ahol az Egyesült államok és NATO-szövetségesei gyorsan átszállítják a határon az ukrán illetékesek kezébe. Itt ér véget az USA felügyelete.

Hírdetés

“A szállítmányok mindegyike átjut a határon, aztán valami történik, és már körülbelül csak a 30 százaléka éri el az eredeti célját. (…) 30-40 százalék az én becslésem”

mondta Jonas Ohman, a CBS közlése szerint még áprilisban (!). Elmondása szerint van bizonyos fokú rivalizálás a szállítmányok feletti ellenőrzésért az ukrán fegyveres erők között is.

Az Egyesült Államok eddig hivatalosan közel 25 milliárd eurónyi fegyvert és katonai támogatást küldött Ukrajnába, Lengyelország 1,8 milliárd euró, Németország 1,4 milliárd euró értékben támogatta vagy szándékozik támogatni Ukrajnát.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »