Nyugalomra hangoló adventi programok

Nyugalomra hangoló adventi programok

Hol csendes, hol zajos, vagy játékos, de mindenhol zajlik az adventi készülődés. Programok tömkelege zúdul ránk minden oldalról, csak választani kell.

Dunaszerdahelyen mutatkozott be legújabb programjával a Habibi junior tánc csoport, külön erre az alkalomra készült koreográfiájával. Nemcsak a koreográfia, a kosztümök is erre az alkalomra készültek és a lányok már október óta minden szombatot a tánclépések begyakorlásával töltöttek, Hajdú Hajnalka Zohra tánctanár és Hajdú Alexandra, valamint Csabi Adrus asszisztensek segítségével. Bár a tánc és az ének a veleszületett adottságok közé tartoznak, az ember nem válik egyik napról a másikra táncossá, a sikert sok gyakorlással lehet csak kiérdemelni. A Habibi táncos lábú lányai szerint megérte, mert nagy tapssal köszönte meg a közönség eredeti orientális zenével fűszerezett bemutatójukat. A rendezvény a kulturális minisztérium anyagi támogatásával valósult meg, a Hátrányos Helyzetűek Kultúrája program keretén belül, a Csallóközi Népművelési Központ szervezésében.

Hírdetés

Hodosban lecsendesültek az advent idejére. Egy mandala készítő napot tartottak a helyi jóga centrumban, ahova mindenki eljöhetett, aki csendben, magába mélyülve, a színek és a festés gyógyító erejét engedte hatni magára. „Már harmadik alkalommal jöttünk össze itt Hodosban, erre a mandala festésre. Mindenki választ egy mintát, kiválasztja az éppen aktuális hangulata szerint a neki tetsző színeket és elkészíti saját mandaláját” – avat be az alkotás titkaiba Mucska Éva, aki több éve foglalkozik a keleti kultúrával, ezen belül is a mandala készítéssel. Egy mandala elkészítése több órás folyamat, de akár több napon át tartó tevékenység is lehet, attól függően, ki, milyen technikát választ. Hodosban, a résztvevők selyemre festettek, azaz a kiválasztott mintákat színezték ki ízlésük szerint. „Ez egy kiváló eszköz arra, hogy kitisztuljon az agyunk a mindennapi ballaszttól, hogy kilépjünk a napi rutinból, lenyugodjunk, eltávolodjunk az ismétlődő problémáktól. Csak a színekre koncentrálunk, ami szinte meditatív állapotot generál” – mondta Balódi Piroska, a hodosi mandala festés szervezője.

Vásárúton a játékra szavaztak. A legkisebbeknek szerveztek Mikulás napi meglepetést a baba-mama klub tagjai, bár a legapróbbak még nagyon megilletődve vettek részt, inkább megszeppenve, mint nevetve. „Sajnos nem mondható, hogy a faluban túlzásba vinnék az adventi rendezvénysorozatot, így mi anyukák, a vásárúti baba- mama klub tagjai döntöttünk úgy, hogy önerőből szerzünk pár emlékezetes pillanatot gyerekeink számára az ünnepvárás pillanataiból. Így jött el a Mikulás a kicsikhez – aki nem más volt, mint a férjem – és osztotta szét ajándékait, majd nyugtatta meg a legkisebbeket, akiknek ez volt az első találkozása a nagy fehér szakállú bácsival” – meséli Fekete Emília, a klub mozgatórugója. A Mikulás egyben elhozta a Jézuska postaládáját is, amelyet a tűzoltó szertár mellett helyeztek el. Ez a láda arra szolgál, hogy ide mindenki bedobhatja a saját készítésű rajzát. Ezek összegyűjtve mind felkerülnek a klub honlapjára és elindul a szavazás, amely alapján a szavazók kiválasztják a nekik leginkább tetsző rajzot. Az eredményhirdetés december 17-én lesz. „Mivel én nem vagyok nagyon híve a kicsi gyerekek közti versengésnek, úgy döntöttünk, hogy helyezéstől függetlenül mindenki kap majd egy elismerő díjat” – nyugtatott meg bennünket Fekete Emília.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »