Nyitra megye déli részén milliós károkat okozott a zivatar és a jég

Nyitra megye déli részén milliós károkat okozott a zivatar és a jég

Nyitra megye déli részén milliós károkat okozott a zivatar és a jég, a szupercellás vihar a Komáromi, az Érsekújvári és a Vágsellyei járásban is pusztított a termésben hétfőre (június 10.) virradó éjszaka. A gyümölcsösökben, a veteményesekben és a szőlészetekben is komoly károk keletkeztek.

A kürti (Strekov) Kasnyik pincészet szőlője 70 százalékban tönkrement Kasnyik Tamás becslése szerint. Elmondta, a legkisebb jégdarabok is 2-3 centiméteresek voltak, a legnagyobbak pedig pingponglabda-nagyságúak.

Hírdetés

Az újgyallai (Dulovce) (Komáromi járás) Pannonia Fruit társaságnál 40 tonnányi gyümölcsöt vert el a jég – mondta Dušan Szabó. Csak hét hektárnyi gyümölcsös menekült meg, amely hálóval van védve. Megkezdődtek a szedd magad akciók, a jégeső sebezte barack csak gyors feldolgozásra és fogyasztásra alkalmas, fél áron kínálják a termelők.

A vihar a fóliasátrakat és a kiskerteket is megtépázta. Pereden (Vágsellyei járás) egy hulli palántatermelő segített a kiskertészeknek, ingyen kínált paprika-, paradicsom-, tök- és más palántákat, a községháza udvarán vehették át azokat a lakosok.

tasr


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »