Nyersolaj szivárog a Mexikói-öbölbe az Ida hurrikán utóhatásaként

Az Egyesült Államok parti őrségének tájékoztatása szerint a tisztítóhajóik dolgoznak az Ida hurrikán után a Mexikói-öbölben bekövetkezett jelentős olajszivárgás elhárításán. Búvárcsapatot is küldtek a víz alá, hogy a szakemberek felkutassák a szivárgás forrását.

John Edwards hadnagy, az amerikai parti őrség szóvivője arról számolt be, hogy egy nonprofit olajfolt-elhárító vállalkozás szigetelőgátat épített a területen, hogy megakadályozza az olaj további terjedését –közölte honlapján az Al-Dzsazíra arab hírtelevízió.

A vállalat hajói olyan eszközökkel vannak felszerelve, amelyek segítségével képesek eltávolítani az olajat a vízből. Eddig körülbelül 160 liter olajat gyűjtöttek össze, de folyamatosan dolgoznak.

Hírdetés

Úgy tűnik, hogy a növekvő szivárgás nem érinti a louisianai partvonalat. Nincs becslés arról, hogy mennyi olaj kerülhetett a vízbe, de műholdfelvételek alapján megállapítható, hogy az olajszennyeződés több közel 20 kilométert sodródott kelet felé az öböl partja mentén.

Edwards elmondta, hogy a szennyezés forrása a Marchand-öbölben található, és feltehetően a Talos Energy nevű gáz- és olajvállalat tulajdonában lévő tenger alatti csővezetékből származó nyersolaj.

Brian L Grove, a houstoni székhelyű energetikai vállalat szóvivője elmondta: ők bízták meg a nonprofit céget a szennyezés elhárításával, annak ellenére, hogy a vállalat úgy véli, nem ők a felelősek a vízbe került olajért. A Talos vasárnap egy búvárcsapatot is kiküld a szivárgás forrásának meghatározására.

A forrás azonosítása után a parti őrség közölte, hogy a helyreállítási és forráselhárítási terven fog dolgozni. Ez a szivárgás csupán egyike annak a tucatnyi bejelentett környezeti veszélynek, amelyre a szabályozó hatóságok az Ida hurrikánt követően Louisianában és az öbölben reagálnak.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »