Nyár elején egy összegben fizetik ki a szülői nyugdíjat

Nyár elején egy összegben fizetik ki a szülői nyugdíjat

Idén júniusban egy összegben fizetik ki a szülői nyugdíjat, összesen 908 043 jogosult személynek. A havi átlagos összeg 28,20 euró, az éves 338,40 euró. A teljes összeg 307 millió eurót tesz ki – jelentette ki Erik Tomáš (Hlas-SD) munka-, szociális és családügyi miniszter.

Elmondta, hogy a legmagasabb szülői nyugdíj havi 203,30 euró, vagyis egy évre 2439,60 euró. „Ez tényleg egészen kivételes eset, csupán egy szülő kap ekkora összeget, tíz dolgozó gyereke után” – folytatta Tomáš. A másik véglet a havi 10 centes szülői nyugdíj, tehát évi 1 euró és 20 cent – 1597 szülő kap ilyen csekély kiegészítést.

„Ugyanakkor továbbra is polémiát vált ki ez a kiegészítés, hogy hosszú távon tudja-e állni a Szociális Biztosító, valamint azért, mert egyes nyugdíjasokkal szemben diszkriminatív” – mondta a miniszter.

Hírdetés

Nem kaphat ilyen kiegészítést az a szülő, akinek nincs gyereke, illetve elhunyt a gyereke, továbbá ha munkanélküli, súlyosan egészségkárosodott, illetve külföldön dolgozik. „Viszont mindenki, aki gyereket nevelt, bizonyos időt otthon töltött vele, azalatt nem dolgozott, tehát alacsonyabb a nyugdíja. Ezért a tárca alternatív megoldáson dolgozik, amely senkit sem diszkriminálna” – magyarázta Tomáš.

„Emellett ehhez a változáshoz alkotmánymódosításra is szükség van, amihez a parlamentben meg kell szerezni az alkotmányos többségi támogatást. Amíg erről nem állapodik meg a politikai paletta, ez a tervezet a fiókban marad” – zárta Erik Tomáš.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »