Nukleáris bombázók települhetnek Kecskemétre – állítja egy londoni újság

Nukleáris bombázók települhetnek Kecskemétre – állítja egy londoni újság

A The Telegraph saját információira, közbeszerzési információkra hivatkozva azt írja, hogy az amerikaiak jelentősen bővítik a kecskeméti légibázist válaszul az orosz fenyegetésre.

A londoni lap cikkét ismertetve a Telex arról számolt be, hogy a kecskeméti katonai bázis bővítése annyira előrehaladott állapotban van, hogy már a közbeszerzések is lezárultak. A reptér bővítéséről azt írja a The Telegraph, hogy több közlekedőút és parkolóhely is épül az újonnan érkező repülőknek, fejlesztik a világítást és egy 21 millió dolláros (7,7 milliárd forintos), már aláírt szerződés keretében üzemanyag-tároló épül. Kecskeméten van a Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárjának központja, ahol a JAS 39 Gripen harci gépek is állomásoznak.

A brit lap szerint ha megvalósul az Egyesült Államok és a NATO égisze alatt zajló projekt, akkor olyan repülők is állomásoznának ezután Kecskeméten,

Hírdetés

amelyek atomtöltettel rendelkező bombák szállítására, célba juttatására is alkalmasak.

Az amerikai Európai Védelmi Kezdeményezés keretében zajló fejlesztés után F-15 Eagle vadászbombázók, A-10 Warthog csapásmérők és C-5 Galaxy teherrepülők is érkeznének Bács-Kiskun székhelye repterére. A cikk megjegyzi, az amerikai légierőnek voltak már Magyarországon F-15-ösei F-16-osai, de csak kiképzés, nem pedig elrettentés céljából.

Az utóbbi napokban olyan hírek terjedtek, miszerint Oroszország az évtized végére készen fog állni egy NATO-val megvívandó totális háborúra. Emiatt is telepít Washington atomfegyvereket Nagy-Britanniába. A Magyarországra érkező F-15-ösök is képesek hordozni a britekhez kerülő B61-12 gravitációs bombákat.

Háttérként arról ír még a The Telegraph, hogy Oroszország ukrajnai inváziója óta egyre hangosabb a kardcsörtetés Moszkvában, és erre reagálva Joe Biden amerikai elnök már elrendelte 20 ezer amerikai katona átirányítását a NATO keleti peremére. A kecskeméti és pápai légibázisok használatáról 2021-ben állapodott meg Washington és Budapest. Ez része volt egy olyan amerikai tervnek, ami még Donald Trump elnöksége alatt született, és kelet-európai légibázisok fejlesztéséről szólt.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »