Novemberben eldőlhet a magyar uniós pénzek sorsa

Novemberben eldőlhet a magyar uniós pénzek sorsa

Az Európai Bizottság a november 22-i kollégiumi ülésén határozhat a Covid-járvány kapcsán született magyar helyreállítási tervről, miután az elmúlt időszakban számos kérdésben történt előrelépés a magyar kormánnyal folytatott tárgyalások során.

Az Európai Unió végrehajtó testülete még ebben a hónapban sorsdöntő ülést tart abban a témában, hogy Magyarország hozzájuthat-e az uniós helyreállítási forrásokhoz (RRF) – hivatkozik a Bloomberg cikkére a vg.hu. Ennek megítélésében a legkardinálisabb, hogy a jogállamisági eljárásban vállalt 17 magyar intézkedés végrehajtását, hogyan értékelik.

Nevük elhallgatását kérő uniós tisztviselők szerint az Európai Bizottság a november 22-i kollégiumi ülésén határozhat a Covid-járvány kapcsán született magyar helyreállítási tervről. Ezt követően kerülhet majd a tagállamokat tömörítő Európai Tanács elé a kérdés. A 27 tagállam közül Magyarország az egyetlen, amely még nem kapott Brüsszeltől jóváhagyást.

Hírdetés

Lengyelországnak ugyan elfogadták a helyreállítási tervét, de még egyetlen euróhoz sem fért hozzá, miután a lengyel igazságügyi rendszer átalakítása a bizottsági álláspont szerint az uniós joggal ellentétesen ment végbe. Veerle Nuyts, bizottsági szóvivő úgy nyilatkozott, hogy Brüsszel és Budapest „az elmúlt hónapokban számos kérdésben előrehaladást ért el” a helyreállítási terv véglegesítése kapcsán.

Azon dolgozunk, hogy az értékelésünket a lehető leggyorsabban befejezzük – tette hozzá. A Bloomberg emlékeztetett rá, hogy az idő sürget, ha ugyanis a bizottsági ajánlás alapján a tagállamok ebben az évben nem fogadják el a magyar tervet, akkor a Magyarországnak járó 5,8 milliárd eurós helyreállítási keret 70 százaléka elveszik. A jogállamisági eljárás lezárásának végső határideje december 19.

Azt a forgatókönyvet valószínűsítik, hogy a 17 vállalt intézkedés önmagában nem lesz elégséges ahhoz, hogy Magyarország zöld lámpát kapjon. Várhatóan az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban további elvárások merülhetnek fel, és részben ezek teljesülésének függvényében kezdődhet meg a helyreállítási pénzek folyósítása, jó eséllyel majd jövőre.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »