November 5-én kezdődnek a XI. Őszi Kulturális Napok Párkányban

November 5-én kezdődnek a XI. Őszi Kulturális Napok Párkányban

Az idei őszön a világzenéé lesz a főszerep. A Párkány és Vidéke Kulturális Társulás a művelődési házzal közösen öt hétvégén várják az érkeklődőket az ingyenes koncertekre.

Himmler György szervező portálunknak elmondta, 11 évvel ezelőtt határozták el, hogy túllépve a provincializmuson, minőségi zenei, irodalmi és színházi produkciókat fognak elhozni Párkányba. Támogatókat szereztek, hogy ezek a különleges kulturális csemegék ingyen juthassanak el a nézőkhöz. Azóta számtalan teltházas produkciót láthattak a párkányiak és a környékbeliek.

A koncertek 19 órai kezdettel valósulnak meg a Párkányi Városi Művelődési központban, kivételt a KISS Zenészek koncertje képez, amelyre a Liszt Ferenc Művészeti Alapiskolában kerül sor.

November 5-én a Pressburger Klezmer Big Band koncertjére készülhetünk. Az együttes már sokadik alkalommal érkezik Párkányba, hogy legújabb projektjével elkápráztassa a közönséget. A zenekar a World Music Charts Europe slágerlistájának előkelő helyéről hozza a városba a kelet-európai zsidóság népzenéjének érzelemdús és energikus ritmusait.

Hírdetés

November 12-én a Muzsikás Együttes várja a közönségét 50. jubileumi koncertjére. Az 1973-ban alakult Muzsikás Magyarországon az egyik legnépszerűbb, külföldön a legismertebb magyar népzenei együttes. Az ország kulturális nagykövetei közé sorolják őket. Egyaránt otthonosan mozognak úgy a népzenei, mind a világzenei fesztiválokon. Számos rangos díj és kitüntetés birtokosai, a legrangosabb nemzetközi világzenei díjjal a WOMEX díjjal is elismerték munkásságukat.

November 15-én a Volosi Együttes ad koncertet. Az együttes a világzenei színpad legvarázslatosabb egyedi jelensége. Zenéjük energiarobbanás, amely a muzsikálás határtalan öröméből fakad. Zenei stílusukban rock, jazz, világ-, ambient és filmzenei hatások érvényesülnek. Eddig több mint 850 koncertet adtak a világ rangos koncerttermeiben és fesztiváljain.

November 19-én a KISS Zenészek érkeznek a művészeti alapiskola koncerttermébe. A 2013-ban Ipolybalogon alakult kamarazenekar az évek során számos könnyűzenei rendezvényen vett részt a Felvidéken és Magyarországon egyaránt. Visszajáró fellépői a Gombaszögi Nyári Tábornak, de zenéltek már a kapolcsi Művészetek Völgyében is. Az együttes 2021-ben aranysávos besorolást ért el a Pannon UniFesten, 2023-ban pedig abszolút győztesként végzett a 9. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemlén.

November 26-án láthatjuk a SÖNDÖRGŐ Együttes világzenei koncertjét. A tradicionális zenék ősisége, a klasszikus zene kifinomultsága, a rockzene energiái és Bartók gondolkodásának tisztasága jellemzi a Söndörgő Együttest, a nemzetközi világzenei színtér egyik legizgalmasabb, leginnovatívabb, legsikeresebb zenekarát. Tamburocket című 2014-es lemezük az európai világzenei rádiósok listájának első helyén állt.

A belépés valamennyi rendezvényre díjtalan.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »