Norvégiában márciusban felülvizsgálják az intézkedéseket, Dániában enyhítenek, Svédországban szigorítanak

A norvég kormány március második felében vizsgálja felül a koronavírus-járvány gyorsulásának megakadályozására hozott intézkedéseket – közölte szerdán Bent Hoie egészségügy-miniszter. Dániában enyhítenek, Svédországban pedig szigorítanak a járványellenes intézkedéseken.

A norvégiai intézkedések között szerepel az alkoholárusítás tilalma 22 óra után a bárokban és éttermekben, és a kötelező karanténhotelben tartózkodás a külföldről érkezők számára, akinek nincsen Norvégiában saját tulajdonú vagy bérelt lakhelyük.

Európában Izland után Norvégiában a második legalacsonyabb a 100 ezer lakosra jutó koronavírus-fertőzöttek száma az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint. A hatóságok ugyanakkor továbbra is aggódnak, amiért több heti esetszámcsökkenés után nemrégiben ismét nőtt a fertőzöttek száma a fővárosban, Oslóban és a dél-norvégiai Agder régióban.

"Egyértelmű (az esetek növekedésének) a veszélye a (vírus) variánsai miatt" – mondta Camilla Stoltenberg, a Norvég Közegészségügyi Intézet vezetője sajtótájékoztatóján.

Eddig az 5,4 milliós lélekszámú országban mintegy 400 ezer védőoltást adtak be, mintegy százezren a második adagot is megkapták már.

A nem uniós tagállam Norvégia is részese az EU vakcinabeszerzési programjának, a szomszédos Svédország rendeli meg számára az oltásokat.

Norvégiában a SARS-CoV-2 nevű vírus szerdáig 69 148 embert fertőzött meg, a vírus által okozott Covid-19-betegségbe 608-an haltak bele a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

A dán kormány szerdán közölte, hogy március 1-től egyes korlátozásokon enyhítenek. Mint mondták, "zsonglőrködni" kell a csökkenő esetszámok és a sokkal fertőzőbb brit variáns terjedése miatti félelem között.

Hétfőtől engedélyezik számos, 2020 vége óta zárva tartó üzletnek az újranyitást, ha 5000 négyzetméternél kisebb a területük és nem bevásárlóközpontban üzemelnek. A nagyobb üzletek is megnyithatnak, de korlátozott számú vásárlóval.

Hírdetés

"Jelentős lépést tettünk előre a felelős, ellenőrzött és fokozatos újranyitás felé" – mondta Nick Haerkerup igazságügy-miniszter.

A szabadtéri kulturális intézkedések márciustól fogadhatnak látogatókat, akik két napnál nem régebbi negatív koronavírus-teszttel rendelkeznek.

A szabadtéri nyilvános sportrendezvényeken résztvevők számát a jelenlegi 5 helyett 25-ben állapították meg.

Jylland északi és nyugati részén visszatérhetnek a diákok az iskolába, de az osztályok 50 százalékos kapacitással működhetnek, és a diákoknak hetente Covid-19 tesztet kell végeztetniük.

Dániában február 27-én észlelték az első koronavírus-fertőzöttet. Azóta a skandináv országban több mint 200 ezer fertőzöttet és közel 2350 halálesetet regisztráltak.

A svéd kormány szerdán közölte, hogy csökkenteni fogják valamennyi étterem, bár és kávéház nyitvatartási idejét és a tovább korlátozzák az üzletekben tartózkodó vásárlók számát a járvány harmadik hullámának elkerülése céljából.

"Ez nem a lazítás ideje" – mondta sajtótájékoztatóján Stefan Löfven miniszterelnök. "Elkerülhetjük a harmadik hullámot, ha betartjuk a távolságot" – tette hozzá.

Svédországban megnőtt a járvány harmadik hullámának a veszélye az elmúlt hetekben, miután nőtt az új fertőzöttek száma és terjednek az új variánsok. A balközép kormány fokozatosan vezette be a korlátozásokat tavaly óta, de az iskolák, az éttermek és az üzletek többsége nyitva maradt.

A 10 milliós Svédországban szerdán 5371 új fertőzöttet és 80 halálesetet jelentettek. A járvány kezdete óta a SARS-CoV-2 nevű vírus 642 099 embert fertőzött meg, a Covid-19-betegségnek 12 713 halálos áldozata van a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »