Átadták Észak- és Dél-Komárom díjait

Átadták Észak- és Dél-Komárom díjait

Átadták Észak- és Dél-Komárom díjait Vataščin Péter2024. 04. 26., p – 17:15 Komárom |

A Komáromi Napok keretén belül ezúttal a Tiszti Pavilon dísztermében adták át a polgármesterek és a képviselő-testületek díjait.

A két város képviselő-testületeinek ünnepi ülését megnyitván Keszegh Béla (független) komáromi polgármester arról beszélt, ma olyan embereket díjaznak, akik közösségeket mozgatnak. Közülük van, aki egész életét ennek a tevékenységnek szentelte, más pedig csak a pályája elején jár még, ám bármennyire is különböző emberekről beszélünk, mindenkire szeretnék felhívni a figyelmet, aki ilyen úton jár – mondta. Molnár Attila (Fidesz) dél-komáromi polgármester úgy fogalmazott, a Komáromi Napok az összetartozást jelképezik, a két várost pedig a „régió fejlődő és legirigyeltebb településeinek“ nevezte.

Dél-komáromi díjak

Elsőként a dél-komáromi városi díjakat adták át. Posztumusz díszpolgári címet adományoztak a város korábbi, tavaly elhunyt polgármesterének, Zatykó Jánosnak. A kitüntetést lánya vette át. Ugyancsak díszpolgárrá választották Hornig Rudolfnét, korábbi alpolgármestert is.

Hírdetés

„Komárom Városért“ emlékérmet kaptak Nagy Attila Ákos református lelkész, Számadó Emese, a Klapka György Múzeum igazgatója, Szakál Imre, a Selye János Kórház orvos igazgatója és Horváth István, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat komáromi csoportjának vezetője, valamint az Őszirózsa Nyugdíjas Klub is. Polgármesteri díjban részesültek a Brigetio Kerékpáros Sportegyesület, a Komáromi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, valamint a deáki származású Keller Tiborné.

Észak-komáromi kitüntetettek

Összesen öt Polgármesteri díjat osztott ki idén Keszegh Béla, amit elsőként Bödők Gergely vehetett át a komáromi közösségi életben végzett tevékenységéért és kulturális előadások szervezéséért. Őt követte Jana Mačicová, aki a vizuális művészetek, a kultúra és oktatás területén végzett tevékenységéért, ill. a fogyatékkal élők megsegítéséért, míg Szabó Csekei Tímea a város kulturális és építészeti emlékeinek megismertetéséért érdemelte ki a díjat. Štumpf Dávid az animáció terén elért alkotásaiért, valamint Komárom jóhírnevének külföldön való öregbítéséért, Várady Kornélia közösségépítő tevékenységéért és Őrsújfalu városrész kulturális életének szervezéséért kapta meg a Polgármesteri díjat.

Amint arról beszámoltunk, a komáromi képviselő-testület múlt heti döntése alapján posztumusz Pro Urbe díjat kapott Alapy Gáspár egykori polgármester, a 20. századi komáromi közélet egyik legfontosabb alakja. Az elismerést unokája vette át. A Pro Urbe díjat még Holczhei Árpád, a Selye János Gimnázium volt biológiatanára, ill. Ľudovít Gallovich, a Dunaj együttes korábbi művészeti vezetője és koreográfusa kapták meg. A díszpolgári címmel idén Miroslav Jaškát, a komáromi kórház igazgatóját tüntették ki.

A díjazottak nevében Holczhei Árpád köszönte meg az elismeréseket. Úgy fogalmazott: nagy szerencse, hogy itt állhatnak, s ennek több vetülete van. Szerencsének nevezte azt, hogy megszülettek, s hogy bizonyos készségeket örököltek, ill. azt, hogy felfedezték maguknak a számukra megfelelő szakmát. Továbbá az is szerencse, hogy a megfelelő környezet (kollégák, diákok) vette őket körül a munkájuk végzése során, s hogy végül azt díjjal értékelte a város.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »