Nőnek lenni pedig jó

Nőnek lenni pedig jó

Emlékszem, milyen jól esett, amikor valamikor a kétezres évek elején egy zsúfolt villamosból próbáltam meg ügyetlenkedve leszállni, és egy előttem álló őszes halántékú férfi fürgén leugrott a villamosról, majd a lépcsők alatt megállt, és felém nyújtotta a jobbkezét, hogy lesegítsen.

Akkor még csak egy kedves gesztus volt a segítőkész úriember részéről ez a kedves tett, ma meg ott tartunk, hogy lassan már ez is kivetnivaló, egy figyelemre ácsingózó feminista vehemensen talán ezt is szexizmusnak kiáltaná ki. Ennyit változott a világ húsz év alatt.

Mindez azért jutott most az eszembe, mert olvastam, mekkora vihart kavart Boris Becker kijelentése a wimbledoni meccs közben a BBC egyik élő adásában. Becker azt találta mondani Fucsovics Márton magyar teniszező barátnőjére, akit a közönség soraiban szúrt ki, hogy szép. Egészen pontosan úgy fogalmazott:

Azt mondják, a magyar nők a legszebbek a világon. Én ezt nem tudom eldönteni, de ő valóban nagyon csinos.”

Több se kellett annak az angol szervezetnek, amely a női sportolók egyenjogúságáért való küzdelmet tűzte a zászlajára, azonnal rátámadt Beckerre, szexizmussal vádolva meg őt. Az érintett hölgy is reagált a vádakra. Azt mondja, számára nem több ez egy kedves bóknál, és nem szeretné, ha bárki is az ő nevében nyilatkozna.

Hírdetés

Ha nő vagy, a csinos egy kedves jelző egy úriembertől”

– fűzte hozzá, ezzel lezártnak tekintve az ügyet.

És igaza van. Hiszen senkinek sem paskolták meg akarata ellenére a fenekét, még csak zaklató szavakat sem suttogtak kéretlenül a fülébe. Egyszerűen csak annyit mondtak rá, hogy csinos.

És valljuk be, hölgyeim, nekünk ez valójában jól esik, egy kedves bókot senki sem tart szexuális zaklatásnak.

Félreértés ne essék, semmi kifogásom a szóban forgó szervezet ténykedésével kapcsolatban, magam is úgy gondolom, indokolt esetben igenis szót kell emelni. Csak hogy azt is gondolom, a bolhából sem kell elefántot csinálni. Egyébként pedig jogos a kérdés ennek kapcsán, hogy hol húzzuk meg majd a határt? Lehet-e néhány év múlva bűntelenül felsóhajtanunk bárhol is egy gyönyörű szempár láttán, hogy „de szép a szeme!”, anélkül, hogy szexizmussal bélyegeznének meg bennünket.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »