Az ukrán vezetőség hanyatló népszerűsége

Aggasztja a nyugati kormányokat az ukrán vezetés támogatottságának katasztrofális csökkenése, Volodimir Zelenszkij elnök támogatottsága már csak 17 százalék – közölte hétfőn az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) sajtóirodája.

Hírdetés

Az SZVR abból az alkalomból adott ki közleményt, hogy Zelenszkij ötéves mandátuma május 21-én este lejár, és sokan az ukrán alkotmányra hivatkozva azt állítják, hogy attól kezdve nem tekinthető legitim államfőnek. A kémszolgálat szerint az ukrán vezetők megítélése különösen az új mozgósítási törvény elfogadását követően zuhant katasztrofálisan.
   
„Az amerikaiak és az európaiak által végzett, zárt közvélemény-kutatások szerint Volodimir Zelenszkij támogatottsága 17 százalékra esett és tovább csökken” – állította az SZVR.
   
Az SZVR szerint Zelenszkij népszerűsége a „szüntelen ideológiai megdolgozásnak” alávetett ukrán fegyveres erőknél sem haladja meg a 20 százalékot, ezért az ukrán államfő kétségbeesetten próbál „megszabadulni a megbízhatatlan emberektől”.
   
„Nagyszabású tisztogatás zajlik a hadsereg közegében, átrendeződés a kormányban, az SZBU (Ukrán Biztonsági Szolgálat) és a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetésében” – állt az orosz hírszerzés közleményében.
   
„Zelenszkij az életét féltve széles körű médiakampányt indított, amelyben leleplezte az Ukrán Állami Védelmi Igazgatóság vezetőségének nyilvánvalóan koholt tervét az államfő meggyilkolására” – tette hozzá az ügynökség.
   
A SZVR szerint kampány indult az ukrán lakosság megfélemlítésére, amelyben azt állítják, „elkerülhetetlen tömeges megtorlás” következik Kijev legyőzése esetén. Az orosz hírszerzés szerint az ukránok több mint 70 százaléka nem bízik meg az ukrán médiában, mintegy 90 százalékuk szeretné elhagyni az országot.
   
„Az amerikaiak és szövetségeseik állhatatosan azt javasolják Zelenszkijnek, hogy ne lazítson az ország lakosságára kifejtett szorításon, és keltse továbbra is a félelem légkörét a civilek körében azzal, hogy durván elferdíti Oroszország különleges hadműveletének céljait és feladatait” – állt a közleményben.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »