Női egészség és szokatlan ciklusok – Szakmai napot tartottak a Billings Ovulációs Módszer oktatói

Női egészség és szokatlan ciklusok – Szakmai napot tartottak a Billings Ovulációs Módszer oktatói

Kevesen tudják, hogy a Billings Ovulációs Módszer szabálytalan ciklusok, szoptatás vagy akár a premenopauza időszakában is megbízható segítséget ad a családtervezésben. Ezek a szokatlan ciklusok álltak annak az oktatóknak szóló továbbképzésnek a fókuszában, melyet Budapesten, a Katolikus Szeretetszolgálat épületében szervezett meg a Magyarországi Billings Központ március 9-én.

Az oktatótalálkozó és tréning a „Természetes gyermekáldás” projekt támogatásával valósult meg.

A Billings Ovulációs Módszer már hetven éve kínál egészségtudatos, termékenységtudatos és erkölcsileg elfogadható, tudományosan megalapozott megoldást a családtervezés nehéz kérdéseire. Magyarországon mintegy ötven Billings-oktató tevékenykedik jelenleg, akik mind egyéni oktatások során segítenek a hozzájuk forduló nőknek és pároknak, hogy megértsék a női ciklus működését és a kamasz évektől a premenopauzáig, a szoptatás időszakától a cikluszavaros napokig megbízhatóan alkalmazható családtervezési módszert tanulhassanak. A Magyarországi Billings Központ szervezésében az akkreditált oktatóknak szóló egésznapos szakmai együttgondolkodásra és továbbképzésre mintegy harminc Billings-oktató érkezett a fővárosba.

A nap első felében a jelenlévők arról gondolkodtak közösen, milyen mindennapi kihívásokkal szembesülnek a munkájuk során, illetve milyen elképzeléseik vannak arról, hogyan is lehetne a leghatékonyabban folytatni a tevékenységüket, hogyan tudják támogatni ebben egymást és a hozzájuk forduló nőket, párokat, családokat.

A nap második felében a továbbképzés kapott helyet, melynek szakmai részét a magyarországi központ vezetője, Lukács Krisztina és Tornai Ildikó oktató, szupervizor tartották. A képzési nap tartalmát a Nemzetközi Billings Központ által kiadott szakmai anyagok adták.

A szombati esemény fókuszába a szoptatási időszak alatt tapasztalható, a szokatlan, nem szabályos ciklus, illetve a premenopauza eltérései kerültek. Az oktatók izgalmas, színes, interaktív, gyakorlati feladatokon keresztül fejtették meg, hogy egy-egy ciklustáblázat mögött mik rejtőzhetnek, hogy egyes életszakaszokban a Billings Ovulációs Módszer hogyan tudja támogatni a nőket és családokat a gyermekvállalási vagy fogamzásszabályozási céljuk elérésében.

Hírdetés

Ezen gyakorlatok során az oktatók megerősítést kaptak abban, hogy bár lehet látszólag ugyanolyan egy-egy ciklustáblázat, de a nő, az élethelyzete, az egészségi állapota, a motivációja annyira egyéni és eltérő, hogy rendkívül fontos a cikluskövetési módszerek gyakorlati alkalmazásához az egyéni tanulás, melyben akkreditált oktató személyre szabottan kíséri a nőt vagy a párt az elsajátítás folyamatában. A megfelelő és hatékony alkalmazáshoz ugyanis nélkülözhetetlen a szakmai felügyelet és segítségnyújtás, amely csak egyéni oktatás során valósulhat meg – ekkor válik az elméletből megbízhatóan használható gyakorlat.

A szakmai képzés ezzel az alkalommal nem ért véget, az oktatók ugyanis májusban és júniusban még egy-egy alkalom keretében folytatják a tanulást, ám ezekre már online felületeken kerül majd sor.

Az aktív magyarországi Billings-oktatók listája megtalálható a billings.hu és a cikluskovetes.hu oldalakon, ahol a módszerről is lehet bővebben tájékozódni.

Szöveg: Somló-Bakos Dalma (Billings-oktató)

Forrás és fotó: Katolikus Szeretetszolgálat

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »