Nõgyûlölet, a másik járvány: feministák tüntettek Kolozsváron

A világjárvány okozta társadalmi-gazdasági válság aránytalanul érinti a nőket – erre szerették volna felhívni a közvélemény figyelmét a nemzetközi nőnap alkalmából Kolozsváron szervezett tüntetés résztvevői. A kolozsvári prefektúra épülete előtt megszervezett megmozduláson, amelyen mintegy kéttucat személy vett részt, azt hangsúlyozták, hogy a hatóságok járványkezelési gyakorlata súlyosbította azokat problémákat, amelyekkel a nők szembesülnek.

„Megnövekedett a szexuális és családon belüli erőszak eseteinek száma, a szociális és orvosi szolgáltatásokhoz való hozzáférést ugyanakkor megnehezült, a háztartási és gondozási munkák pedig még inkább megterhelik a nőket az iskolák és óvodák bezárása közepette.

A nők hordozzák a járvány terheit! Az alapvető munkánk tartja felszínen a társadalmat. Mégis, a világjárvány közepette a munkanélküliség növekedése elsősorban a nőket érintette: míg a munkanélküli férfiak száma 4 százalékkal csökkent, a nőké 7 százalékkal nőtt. Az elbocsátottak kétharmada nő volt. Bár gyakran elengedhetetlennek tartják a főként nők által végzett munkákat, mégis rosszul fizetettek és nem honorálják a valódi értéküknek megfelelően a társadalomban.

Az otthon az életterünk, a feminista követelések, a gondoskodásunk és a munkánk helye. Az otthon az a hely, ahol azt mondták maradjunk biztonságban a világjárvány idején. De mit csinálsz, ha otthonod nem biztonságos? Vagy amikor nincs otthonod? A lakhatási problémák a pandémia által kiváltott válság előtt is léteztek. Most, egy olyan globális világban, ahol a profitot az emberi egészség és a környezet elé helyezzük, az összes nehézség fokozódott, amellyel már szembesülünk. Túlzsúfoltság, tisztességtelen életkörülmények, közüzemi tartozások – mindezek a világjárvány idején még inkább veszélybe sodornak minket.

Ellenezzük a megszorító intézkedések hullámait, valamint minden olyan gazdasági és fiskális politikát, amelyek negatív hatást gyakorolnak azokra, akik már szembesültek a szegénységgel, a bizonytalansággal és a kiszolgáltatottsággal. Az egészségügy, az oktatás, a szociálpolitikák és a szociális lakhatás számára szeretnénk alapokat. Elegünk van abból, hogy figyelmen kívül hagyják a életünket, jogainkat és szükségleteinket. Belefáradtunk az általános nőgyűlöletbe, az osztály alapú megkülönböztetésbe, a rasszizmusba és az intézményesített szexizmusba, hogy second hand állampolgárokká tesznek bennünket” – írták a szervezők a felhívásukban.

Hírdetés

A téren felolvasták a követeléseiket, majd a Nőgyűlölet, örök járvány című feminista verset. A téren megjelent a múlt héten frissen kinevezett új prefektus, Tasnádi Szilárd is, aki a megmozdulás után fogadta a tüntetés résztvevőit.

A tüntetés után fogadta őket a prefektus is. A tüntetés után fogadta őket a prefektus is.

Hasonló megmozdulásra került sor Bukarestben is, a kormány épülete előtt.

A tüntetők követelései:

A nélkülözhetetlen és gondozási munkákkal kapcsolatos követelések:
* a GDP 10 százalékát kapja az egészségügy, 6 százalékát pedig az oktatás.
* a minimálbér megemelése legalább a tisztességes megélhetéshez szükséges minimális kosár szintjéig, nettó havi 3000 lejig, a kiszolgáltatott csoportok szegénységének csökkentése érdekében.
* az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozók (főleg nők) korrekt megfizetése.
* kiegészítő támogatást az egyedülálló anyáknak a járvány idején.
* azon gyerekek támogatása, akiknek a szülei külföldön dolgoznak.
* az egész országban élvezzen prioritást a bölcsődék és az óvodák építésének finanszírozása.
* külön említsék meg a nőket az Országos Helyreállítási és RezilienciaTervben
* a szexmunka dekriminalizálása és munkaként történő elismerése annak érdekében, hogy a szexmunkások védelemhez, segélyhez és szociális ellátáshoz jussanak, illetve megvédjék őket a rendőri visszaélésektől.

Az egészséggel és reprodukciós jogokkal kapcsolatos követelések:
* általános hozzáférést az alapvető orvosi szolgáltatásokhoz (tesztek és kezelések, abortuszok, terápiák); a krónikus betegségekben, mentális zavarokkal küzdők, bizonytalan gazdasági helyzetben élők kezelésének teljeskörű fedezése.
* helyiségeket/helyet az önsegítő közösségeknek fejlesztésére (pl. közösségi központok)
* a fiatalok szexuális nevelését az életkorukhoz és igényekhez igazítva.
* biztosítsák a könnyebb hozzáférést a menstruációs higiéniai eszközökhöz és a fogamzásgátló termékekhez (például adómentességgel, a termékek ingyenes terjesztésével az iskolákban és az orvosi rendelőkben).
* biztosítsák az orvosi és pszichiátriai személyzet képzését/fejlődését interszekcionális- és queerfeminista, anti-szanista (nem legyenek kirekesztők a beteg emberekkel szemben), anti-ableista (nem legyenek kirekesztők a fogyatékkal élő emberekkel szemben) és antirasszista szellemben, hogy segítsék a queer, transznemű vagy nonbináris személyekkel, a szexmunkásokkal vagy a nem-monogám kapcsolatban élő személyekkel való interakciót.

A családon belüli és szexuális erőszakkal kapcsolatos követelések:
* kiemelt állami finanszírozást a családon belüli erőszakot túlélő nők gondozási központjai és sürgősségi menhelyei számra.
* igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés biztosítását minden nő számára, beleértve a sürgősségi- és vészhelyzeteket is.
* világos beavatkozási eljárás kidolgozását családon belüli erőszak esetére, amikor az áldozat vagy az agresszor COVID-19 fertőzött.
* a szexuális erőszak kiskorú áldozatainak sajátos kezelését (konkrét beavatkozási eljárások, speciális képzések, kötelező DNS-vizsgálatok stb.)
* a családon belüli bántalmazók és szexuális agresszorok elektronikus megfigyelőrendszerének bevezetését.
* az illetékes állami intézmények automatikus értesítését és azonnali nyomozás indítását kiskorú ellen elkövetett szexuális cselekmény esetén.
* a rendőrök, a törvényszéki orvosok, az egészségügyi és szociális szolgáltatások alkalmazottainak, az ügyvédeknek és a bíróknak a folyamatos képzését a családon belüli és szexuális erőszak áldozataival vagy túlélőivel való munkára. Az emberi jogokkal kapcsolatos képzések minden típusába vonják be őket (ideértve az etnikai identitással, a nemmel, az interszekcionalitással, a többszörös diszkriminációval kapcsolatos fogalmakat).
* pszichológiai szolgáltatások kiterjesztése az agresszorok számára.

Felolvassák a követeléseiket!Felolvassák a követeléseiket!

Lakhatással kapcsolatos követelések:
* követeljük a családon/kapcsolaton belüli erőszakon átesett személyek igény szerinti azonnali áthelyezését!
* állítsák le a kilakoltatásokat.
* szüntessék meg az állami bérleti díjakat az anyagi problémákkal küzdő személyek számára. Kontrolálják a magán bérleti díjakat.
* teljes körű és korlátlan hozzáférést a közművekhez, függetlenül a szerződésbe foglaltaktól vagy tartozásoktól.
* lakhatási és szociális-orvosi szolgáltatásokat hajléktalanok számára;
* követeljük, hogy növeljék a szociális lakásalapot a helyi igényeknek megfelelően.
* megfelelő és anyagilag mindenki számára elérhető lakhatást követelünk, túlzsúfoltság és bizonytalan körülmények nélkül.

A Transindex korábban is foglalkozott azzal, hogy miként érintette a világjárvány a nőket. Ebben az anyagban arról számoltunk be, hogy a kijárási tilalom alatt hova fordulhatnak a szexuális erőszak áldozatai, illetve avval is foglalkoztunk, hogy milyen nehéz anyának lenni a válság idején.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »