Nógrádi: Fordulópont előtt a német belpolitika

Nógrádi: Fordulópont előtt a német belpolitika

A tradicionálisnak mondható kereszténydemokrata és a keresztényszociális politikai gondolat egyre több támogatót veszít, a szociáldemokraták a világháború utáni legnagyobb válságukat élik, választóik tömegesen pártolnak át a zöld újbaloldalhoz, vagy éppen a migrációkritikus radikális jobboldalhoz – hangzott el az M1 Szemtől Szembe adásban.

A szeptemberi bajor tartományi választás eredményét értékelve Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő elmondta, hogy a CSU bár abszolút többségét elvesztette, megkerülhetetlen erő Bajorországban. A CSU 85 helyet tudott szerezni a szeptemberi választásokon, a Freie Wähler pedig 27-et, így viszonylag kényelmes többségük lehet a 205 fős tartományi parlamentben.

A bajor belpolitikában tapasztalható feszültségekre kitérve elmondta, hogy rendkívül mély személyi ellentét van a bajor miniszterelnök, Markus Söder és a párt elnöke, valamint a szövetségi belügyminiszter, Horst Seehofer között.

Lemondana elnöki posztjáról Seehofer

A Die Zeite beszámolója szerint a CSU 69 éves politikusa rövidesen lemond pártelnöki tisztségéről, amelyet 2008-ban kezdett meg, de megtartja a belügyminiszteri pozíciót a szövetségi kormányban.

Angela Merkel visszavonulásának bejelentése után Horst Seehofer felszabadult, és így már képes „elengedni” a pártelnökséget – fogalmazott egy bizalmasa. A nagy kérdés, hogy az Angela Merkel vezette koalíció meddig fog fennmaradni – tette fel a kérdést a szakértő.

Arra a kérdésre, hogy mennyiben befolyásolja Seehofer politikai pályáját Merkel bejelentése, hogy nem indul a decemberi elnökválasztáson, Pócza István, a Századvég vezető kutatója  úgy vélte, hogy Seehofer kivárt, és most egy követő álláspontot vett fel.

„Merkel meggyengülésével abban bízik, hogy megtarthatja belügyminiszteri posztját a kormányban” – fogalmazott. Német szakértők szerint ugyanakkor csak néhány hónapig tartható fenn az a helyzet, hogy pártelnöki poszt nélkül vezesse a belügyi tárcát Seehofer, mert a párt el fog tűnni mögüle – vélekedett a szakértő.

Nagyon sok választó azért távolodott el a CSU-tól, mert nem szimpatizáltak Merkel és Seehofer konfrontációjával. A szavazókat zavarja a német kancellár, Angela Merkel és a német szövetségi belügyminiszter, Horst Seehofer között kialakult feszültség, és azt szeretnék, ha országos szinten nyugalom lenne – vélekedett az elemző.

Új vezetőket keresnek

Ezután merült fel, hogy mind a CSU, mind a CDU élén új emberekre van szükség. A CDU-n belül elindult egy versengés az elnöki posztért, és vannak fajsúlyos jelöltek, a CSU élén akár Söder is esélyes lehet, akit a volt bajor miniszterelnök Edmund Stoiber is támogat.

Hírdetés

„Ugyanakkor nem automatikus, hogy ő veszi át vezetést, ha Seehofer lemond a posztról” – közölte.

Nógrádi György a bajor miniszterelnök megítélésre is kitért. „A bajor felmérések szerint Söder megítélése nem volt egységes, mint gazdasági szakember elismerték, de emberi kvalitásait már kevésbé”  – mondta.  A CDU elnöki posztra két esélyes van, Friedrich Merz és  Annegret Kramp-Karrenbauer – mondta, hozzátéve, hogy Jens Spahn német egészségügyi miniszter lemaradt a versenyben.

A nagykoalíció másik pártja is mélyrepülésében, mind a bajor, mint a hesseni választáson elvesztette támogatóinak nagy részét. A kérdés, hogy mikor bukik meg Andrea Nahles, a Szociáldemokrata Pártjának (SPD) elnöke – mondta a biztonságpolitikai szakértő.

Középpontban a migráció 

A CSU szempontjából mind a belső, mind a külső migráció nagy kihívást jelent – emelte ki Pócza István. Amíg Angela Merkel kancellár a befogadáspárti álláspontot képviselte, addig a bajor pártelnök folyamatosan a határok védelméről beszélt. Ugyanakkor ez a vita lehetőséget adott Merkelnek, hogy megismerje az emberek álláspontját ebben a kérdésben, hogy elutasítják az illegális bevándorlást.

A Németországon belül migráció bár ennél sokkal kevésbé fontosabb téma, az elmúlt öt évben egymillióan érkeztek Bajorországba, akik számára nem természetes, hogy a bajor kereszténydemokratákra voksoljanak. És ezek az emberek nem ismerték fel, hogy a gazdaság sikere a bajor kormánypártok munkájának érdeme – mutatott rá a Századvég kutatója.

Új politikai formációk a színen, a Zöldek és az AfD

Nógrádi György a Zöldek és az Alternatíva Németországért (AfD) megerősödésének okait elemezte. A Zöldek a bajor tartományi választásokon három fontos témát emeltek be kampányukba, amelyet a többi párt kevésbé fajsúlyosan képviselt: az oktatást, az egészségügyet, és a környezetvédelmet.

Ennek következményeképp, mind a CDU-ból, mint a SPD-ből tömegek szavazták át rájuk. Országos szinten a párt 24 százalékon áll, míg a CDU-CSU jelenleg 27 százalékos történelmi mélyponton, így csak a Zöldekkel tudnának kormányt alakítani. A Zöldek bejelentették, hogy mindenkivel koalícióra lépnének, kivéve a Liberálisokat, a Baloldalt és az AfD-t.

A CDU elnökjelöltje Friedrich Merz a párt jobbra tolódását ígérte és a szavazók visszacsábítását az AfD-től. Amíg Merkel elvitte a CDU-t egy liberálisabb irányba, Merz most szeretné visszaterelni a jobboldalra, a transzatlanti kapcsolatok erősítésével és a bevándorlás szigorításával.

Saját bevallása szerint ő is beengedte volna a migránsokat 2015-ben, de lezárta volna a határokat – mondta Nógrádi György.

Hitelességi kérdés az AfD előtt

Az AfD-vel kapcsolatban Nógrádi György elmondta, hogy mind a 16 tartományban bejutottak a tartományi parlamentbe, de ezen belül Kelet-Németországban az első, második pártnak számítanak. A kérdés, hogy az AfD mennyire tud feljönni a következő országos választásokra. Ma egyetlen párt sem hajlandó a radikális párttal együttműködni – mondta Nógrádi György.

A párt előtti hitelességi kérdés most, hogy elhitesse a választókkal, hogy nem csupán egyetlen témára, a bevándorlás kezelésére fókuszálnak.

Amennyiben a CDU-CSU egy hiteles keresztény pártként kezd működni, akkor visszaszerezheti az AfD-hez átpártolt szavazóit – vélekedett a szakértő.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »