NMS-felmérés: A PS nagy előnyre tett szert a Smerrel szemben. Az MSZ küszöb alatt

NMS-felmérés: A PS nagy előnyre tett szert a Smerrel szemben. Az MSZ küszöb alatt

Az NMS Market ügynökség friss politikai felmérése szerint ha most lennének a választások, azt a PS nyerné meg, méghozzá a korábbi felmérésektől eltérően igencsak nagy, közel négy százalékos előnnyel a Smer előtt. A Magyar Szövetség továbbra is bőven küszöb alatt van az NMS-nél.

A felmérés hétpárti parlamenttel számol, az ügynökség küszöb alatt mérte a Slovensko pártkoalícióját és az SNS-t is.

Hírdetés

Ami a mandátumok megoszlását illeti, a PS egy könnyebben irányítható, maximum három pártból álló koalíciót csak a HLAS-szal és az SaS-szel, vagy a HLAS-szal és a KDH-val tud létrehozni (ez 79 illetve 78 mandátumot jelentene). Négypárti koalícióra is lenne lehetősége egy PS-SaS-KDH-Demokrati formációban (a Demokrati nem közösködne a HLAS-szal), ám ennek csak  77 mandátuma lenne, úgy, hogy a négy párt jóval nagyobb instabilitást jelentene a progresszívek számára.

Az NMS által felvázolt parlamentben a Smernek egyetlen potenciális partnere lenne, a Republika, ami édeskevés a kormányalakításhoz. Robert Fico pártja szintén rá van utalva a HLAS-ra, de mivel az aligha működne együtt a Republikával, így nem lenne esélye kormányt alakítani az NMS világában. Még egy nagyon elméleti Smer-HLAS-KDH koalíciónak is csak 71 mandátuma lenne – a többséghez pedig 76 képviselő kell.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »