Nissan Qashqai 1.3 DIG-T 158 N-Connecta: Az arany középút

Nissan Qashqai 1.3 DIG-T 158 N-Connecta: Az arany középút

Az autós történetírók szerint Minden Crossoverek Ősatyja két Nissan-modell: a Juke, és az egy számmal nagyobb Qashqai. Utóbbi jelenleg a 3. generációnál tart, és hazai kínálata 5 típusból áll. Ahogy az a címből sejthető, ezúttal a középsőt kaptuk meg tesztelésre, lágy hibrid technikával kiegészített 1,3 literes benzinmotorral, automata váltóval és fronthajtással kombinálva.

Alaktan

Az elődhöz képest leglényegesebb változások a méretnövekedés és az attraktívabb külalak. A hosszúság 35, a szélesség 32, a tengelytáv 20 mm-rel lett nagyobb, a forma pedig a „dögös” Juke új generációjának trendjét folytatja: ultrakeskeny LED-es fényszórók, V alakú krómkerettel közrefogott hűtőrács, a motorháztető közepéig nyúló menetfények, késpenge formájú fékhűtő nyílások.

 

Dekoratív adalék a fényszórókba nyúló lemez dombornyomású Qashqai felirata, hátul pedig a fekete műanyag felülettel kettévágott C-oszlop, ami egyfajta „lebegő tető” érzetét kelti. Különösen jól érvényesült ez a hatás a tesztautó fekete tetejével kombinálva, ami ezen a szinten feláras holmi (450 €).

 

A hátsó lámpák formája is modernebb, és minden szereltségi szinten LED-égők világítanak bennük. A legvégére pedig még annyit, hogy az autó ezen a szinten 18 hüvelykes, attraktív mintázatú könnyűfém keréktárcsákkal kapható.

 

A beltérben

…nem tapasztalható ekkora tűzijáték, de az új, digitális műszerfal és a frissített központi kijelző elnézhetetlen.

 

Ezen a szinten mindkettő 12,3 hüvelykes, tűéles felbontással. A műszeregység már-már futurisztikus megjelenítési lehetőségeket kínál, de középső felületén olyan hasznos információk is lehívhatók, mint a gumiabroncsok aktuális sűrítése, vagy a fogyasztási diagram.

 

Hírdetés

A központi, „mozivásznas” monitor legnagyobb ásza pedig a 360 fokos kamerakép, amely felbecsülhetetlen segítséget jelent a parkolási manővereknél. Óriási pozitívum a standard kétzónás légkondi klasszikus pultja: rövid ismerkedés után akár vakon is kezelhető!

 

Az egyéb szereltségről pedig annyit, hogy a legfontosabb vezetéstámogató rendszerek már ezen a szinten is alaptartozékok, az Android Auto és az AppleCar Play telefontámogatás szintén, a navigáció itt lép be, a napfénytető pedig e szinten 800 eurós opció.

 

Ami pedig a térkínálatot illeti, elöl-hátul a kategória átlaga; a hátsó ülések annyiban érdemelnek külön említést, hogy az egy síkba szabott ülőlap közepén egy harmadik személy is viszonylag kényelmesen utazhat. Ha pedig csak ketten vannak, pohártartós kartámlát hajthatnak ki maguk közé.

 

A kofferről pedig csak annyit, hogy padlója 2 szintben állítható: az alsó pozíció előnye a nagyobb, 479 literes alapméret, a felsőé a bővítéskor keletkező sík rakodófelület.

 

Az országúton

A Qashqai jelenlegi motorkínálata kizárólag benzines/elektromos erőforrásokból áll. Ezek közül kettő az 1,3-as benzinmotor és a lágy hibrid technika kombinációja (140/158 LE), a harmadik a 190 lóerős öntöltő hibrid. Tesztautónkat az erősebb lágy hibrides verzió hajtotta, fronthajtással és CVT automata váltóval kombinálva.

 

A teljesítményt tökéletesen elégnek találtam, a szimulált fokozatokkal dolgozó, fülekkel is kezelhető váltó pedig kimondottan kellemes meglepetést okozott. Mondom ezt azért, mert jól emlékszem az ilyen automaták korábbi típusaira, amelyek lustán és darabosan működtek, ráadásul a fogyasztást is jócskán megdobták. Itt ilyesmiről szó sem volt: a fiktív kapcsolásokat alig lehet érezni, a fogyasztás gyári adatai hajszálra megegyeznek a kézi váltós típuséval, a százas sprintet ugyanakkor 0,3 másodperccel lerövidíti az automata.

 

Végezetül szólni kell még a hárompozíciós menetmód-választóról, amely a gázpedál reakcióját és a kvázi váltások idejét szabályozza, a futómű keménységét viszont nem. ECO üzemmódja lehetővé teszi a gyári fogyasztási érték megközelítését, ha viszont élvezni is akarjuk a vezetést, erre csak a SPORT mód alkalmas…

 

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »